Z ulic Jablonce odvezli 680 tun sněhu, už ho nebylo kam odhrnout

Z ulic Jablonce nad Nisou nákladní auta odvezla 680 tun sněhu, už ho nebylo kam hrnout. Od začátku roku v podhorském městě napadlo přes 115 centimetrů sněhu a meteorologové předpovídají další sněžení. Ne všechny plochy se už podařilo uklidit, parkovací automaty ve městě jsou proto už týden vypnuté. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

V Jablonci je zimní údržba technicky i finančně náročná. Při silnějším sněžení je nutné sníh z ulic odvážet. Rekordní byla zima 2018/2019, která stála Jablonec 25,3 milionu korun. Zimní údržbu tehdy prodražila kalamita, kterou muselo město v lednu na čtyři dny vyhlásit. Technické služby tehdy nedokázaly přívaly sněhu zvládnout. Z ulic muselo nechat město odvézt více než 8300 tun sněhu.

Sníh se odváží od křižovatek, zastávek městské dopravy i přechodů pro chodce. Podle vedoucího technického odboru města Pavla Kozáka úklid stále komplikují neukáznění řidiči, kteří nerespektují dopravní značení, a také soukromníci, kteří ze svých pozemků opakovaně vyhazují sníh na uklizené veřejné komunikace. Hrozí jim za to přitom pokuta až 10.000 korun.

Jablonec udržuje letos v zimě 164 kilometrů vozovek, 64 kilometrů chodníků a kolem 20 kilometrů čtverečních parkovišť. Technické služby odklízejí sníh také ze 135 autobusových zastávek, 200 přechodů pro chodce včetně těch na silnicích státních a krajských a z 16 schodišť. „Od února budou v souvislosti s novými trasami linek MHD zařazené do plánu zimní údržby tři nové zastávky, a sice v ulici 28.října, v Liberecké ulici u divadla a také zastávka v ulici U Kostela,“ dodal Kozák.

Technické služby také postupně uklízejí parkoviště na sídlištích. Upozorňují na to tabule, které žádají obyvatele, aby úklid sněhu umožnili a přeparkovali své vozy. Řidiči to ale často ignorují a parkují i na zákazech stání nebo u kontejnerových stanovit. Za nerespektování dopravního značení typu zákaz stání nebo zastavení s dodatkovou tabulkou „ZA SNĚHU“ hrozí hříšníkům až dvoutisícová pokuta.

  Lidé budou moci žádosti o důchod podávat také on-line, Senát souhlasil

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com