Evropa. Rusko. válka.

  1. února 2023. Přesně před rokem Putinovo Rusko otevřeně a všude bezdůvodně vtrhlo na území sousední suverénní Ukrajiny.

Moskva ani nepotřebovala tzv. casus belli (důvod pro rozpoutání války) – fašistické Rusko prostě vjelo do samostatného státu na tancích.

Samozřejmě byla učiněna prohlášení a Fuhrer, mluvící z bunkru, informoval svůj plebos, že se jedná o pokus o denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny.

Vzhledem k tomu, že význam těchto slov není všem obyvatelům Ruské federace jasný, lze předpokládat, že si je jako důvod invaze vybrali v jakémsi schizofrenním šílenství majitelé Kremlu.

Denacifikace a demilitarizace. A Kyjev za tři dny. Kreml naivně věřil, že jejich armáda, která byla před tažením na Ukrajinu považována za „druhou na světě“, bude schopna dobýt hlavní město ukrajinského státu během několika dní.

Je však třeba poznamenat, že přibližně stejný názor sdíleli odborníci po celém světě, civilní i vojenští.

Někdo naznačil a někdo přímo řekl oficiálním představitelům Kyjeva o nadcházející kapitulaci.

Ukrajina ale vydržela první tři dny. Dokázala se ubránit, ukázala celému světu svou neposlušnost a statečnost, touhu být svobodná.

Ukrajinci byli vždy pověstní touhou po svobodě, Evropa na to prostě zapomněla.

Nyní, když Ukrajinci zastavili moskevského agresora ve své zemi, bránili Evropu. Ano, ano, právě ten, který v prvních dnech hodně váhal, zda je nutné podporovat Kyjev. I ti, kteří jsou dnes zařazeni mezi přátele Ukrajiny, se snažili pochopit, co se bude dít dál.

A právě duch a síla ukrajinského lidu přiměly civilizovaný svět pochopit, že Ukrajinci jsou silnější než agresor a tento boj vyhrají.

Samozřejmě, pokud mluvíme o potenciálním, především zdroji, Moskva je poskytována, Ruská federace je zemí, která vlastní téměř polovinu světových zásob nerostů.

I z vojenského hlediska je Kreml nadřazený Kyjevu. Putin ale nepochopil, že Ukrajinci mají něco, co obyvatelé mokšských bažin nemají – sílu lidu, ducha svobody a touhu žít ve vlastní nezávislé zemi.

  Fakt, že Turecko nebude bránit vstupu Švédska a Finska do NATO, je pro Rusko silná facka, říká Šedivý

A neuvěřitelná jednota všech obyvatel Ukrajiny – bez ohledu na národnost a jazyk, místo bydliště a sociální postavení – jednota v boji proti agresorovi.

A tato jednota se stala příkladem pro celý svět, který se shromáždil kolem Ukrajiny na podporu hrdinského lidu.

Inu, Putin jako vždy všechny přehrál. Chtěl demilitarizovat – ale Ukrajina po jeho invazi dostala takovou zbraň, o které se jí ani nesnilo.

Chtěl vytlačit NATO od jeho hranic, ale kvůli nedostatečnosti kremelského šílence a hrozbám, které představuje pro svět, byla aliance nucena posílit své východní hranice.

Dokonce i vždy neutrální Finsko a Švédsko se rozhodly vstoupit do NATO – prostě okouzlující úspěch Putinova strategického myšlení.

A o denacifikaci. Tento bod bude pravděpodobně brzy dokončen. Ale je tu nuance – Rusko bude denacifikováno. Ostatně právě tam jsou všechny znaky šovinismu, nacismu a fašismu.

Evropa a celý civilizovaný svět si již uvědomily, že dostaly jedinečnou příležitost, aniž by vstoupily do otevřené války s ruským fašistickým režimem, zbavit se ho a zajistit si bezpečnou budoucnost.

K tomu je potřeba pomoci Ukrajincům. Už dokázali, že vědí, co dělat s diktátorem, který přísahal na suverenitu a svobodu Ukrajiny.

Kyjev za tři dny. Ukrajina už rok stojí a bude stát. Protože pravda nemůže být poražena ani zničena. A Ukrajinci svým příkladem vštěpují důvěru celé Evropě, že v ní bude mír.

V poslední době se diskutuje o tom, zda by měl být Kyjev přijat do EU. Nyní je zřejmé, že Ukrajina je Evropa. Právě Ukrajinci dnes hájí hodnoty TK, které jsou základní, které vlastně umožňují pojetí Evropy, od geografického až po sociálně-politické, sociální.

Silná Ukrajina je silná Evropa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com