Čečenská rodina napojená na Putina převedla majetky v Česku. Chce se pravděpodobně vyhnout sankcím

Další podnikatelé napojení na ruského prezidenta Vladimira Putina převedli své majetky v Česku. Velmi pravděpodobně proto, aby se vyhnuli sankcím. Tentokrát původem čečenská rodina Bažajevových přepsala pozemky u Prahy na kazašskou firmu.

Rodina Bažajevových patří mezi nejbohatší klany v Rusku. Své peníze několik let investovala i do majetků v Česku. Do nedávné doby jim patřil zámek Favorit v Krušných horách nebo rozsáhlé pozemky ve středních Čechách.

Parcely nedaleko Prahy mají hodnotu asi dvě miliardy korun. Společně s dalšími nemovitostmi je loni v červenci ruští podnikatelé převedli na Rustama Muchamedrachimova z Kazachstánu. Podobných případů od začátku rusko-ukrajinské války výrazně přibylo.

„Dokonce se často mění i zpětně – míněno s antidatovanými dokumenty. Takže ta dotyčná sankcionovaná osoba tvrdí, že se vlastně majetku zbavila už před válkou, a tím pádem se na něj sankce nevztahují,“ prozradil analytik společnosti Datlab Jiří Skuhrovec.

Musa Bažajev figuruje na několika sankčních seznamech, včetně toho unijního, od loňského dubna. Na jeho bratra Mavlita, který v Česku primárně podnikal, se zatím vztahují jen sankce Ukrajiny.

Uplatňování sankcí řeší Finanční analytický úřad

Vlastní seznam připravuje i Česko. Konkrétní podobu by měl dostat v prvním čtvrtletí letošního roku. Samotné uplatňování sankcí má na starosti Finanční analytický úřad. Tomu narůstá agenda i s rozšiřováním evropských seznamů, na kterých nově přibylo 121 subjektů.

„Je třeba říct, že tato nařízení jsou přímo účinná, takže tady není, že bychom měli nějakou lhůtu k implementaci. My reagujeme okamžitě,“ prohlásil ředitel Finančního analytického úřadu Jiří Hylmar.

Česko zatím obstavilo majetek Rusů zhruba za deset miliard korun. V rámci Evropské unie pokračují jednání o jeho možné konfiskaci.

Zdroj: CT24

  Bývalý šéf ruské Transněfti se v Česku zbavuje majetku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com