Emmanuel Macron slíbil snížit počet francouzských vojáků v Africe

ft.com/

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil snížit počet francouzských vojáků v Africe. Mělo by se tak stát v rámci „nového bezpečnostního partnerství“ s danými africkými zeměmi, řekl Macron během projevu v Elysejském paláci, který pronesl před svou nadcházející cestou do Afriky. Slíbil rovněž zavést ambicióznější ekonomickou politiku ve snaze posílit slábnoucí vliv Francie na kontinentu, uvedla agentura AP.

Macron ve své řeči vyzval k zahájení „nové ery“. Francie se podle něj musí vzdát zasahování v těch částech Afriky, kterým kdysi vládla jako koloniální velmoc. „Existuje jiná cesta. Oslovit africké země jako partnery, se kterými sdílíme společné zájmy,“ dodal francouzský prezident, který se ve středu chystá odjet na cestu do Gabonu, Angoly, Konžské republiky a Konga.

Prezident doplnil, že „nové bezpečnostní partnerství“ neznamená uzavření francouzských vojenských základen, ale jejich proměnu na základě potřeb afrických partnerů. „Naším modelem už nesmí být vojenské základny jako ty, co máme nyní,“ uvedl. „Pro příště bude naše (vojenská) přítomnost viditelná přes školy, akademie, které budou společně řídit francouzští a afričtí zaměstnanci. Říkám to zcela jasně: role Francie není vyřešit všechny problémy Afriky,“ dodal Macron.

Macronův projev přichází v době, kdy francouzský vliv na africkém kontinentu čelí největším výzvám za poslední desetiletí. Rostoucí protifrancouzské nálady vedly k pouličním protestům v několika západoafrických a severoafrických zemích. Jak poznamenala agentura Reuters, historické ekonomické vztahy Francie s regionem jsou navíc pod tlakem kvůli narůstající obchodní přítomnosti Ruska, Číny a Turecka.

ČTK

  Summit EU podpořil přísnější emisní závazky k roku 2030

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com