Ve skladišti ropy na jihu Ruska vypukl požár, úřady hovoří o útocích dronů

V areálu ropného skladiště v jihoruském přístavním městě Tuapse v noci na dnešek vypukl požár. Podle ruských médií se tak stalo v důsledku útoku bezpilotních letounů. Informovalo o tom dnes ruské vydání serveru BBC, podle něhož incidenty s drony hlásí také další oblasti Ruska. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že neúspěšně zaútočilo drony na dva cíle na jihu Ruska. Pokus o útok bezpilotním prostředkem hlásí úřady také z okolí Moskvy.

Požár v hospodářské budově vypukl kolem druhé hodiny ranní a zasáhl plochu 200 metrů čtverečních, po zhruba hodině se ho podařilo uhasit. Požár nevedl k žádným vážným následkům, uvedly místní úřady.

Telegramové kanály Astra a Baza s odvoláním na zprávy místních obyvatel napsaly, že areálem ropného skladiště v rozmezí několika vteřin otřásly dva výbuchy. Agentura RIA Novosti s odvoláním na záchranné služby napsala, že v blízkosti ropného skladiště v Tuapse byl zaznamenán dron. Telegramové kanály s odvoláním na vlastní zdroje dále tvrdí, že dva drony se pokusily zaútočit na areál ropného skladu, ale explodovaly „sto metrů od zásobníku ropy“ a poškodily budovu kotelny.

Ruské ministerstvo obrany později vydalo prohlášení, v němž viní Ukrajinu z pokusu zaútočit bezpilotními letouny na ruskou „civilní infrastrukturu v Krasnodarském kraji a Adygejské republice“. Uvedlo také, že ruská protivzdušná obrana útok „potlačila“, uvedla agentura TASS.

Tuapse leží na pobřeží Černého moře v Krasnodarském kraji. Šéf přilehlé Adygejské republiky v rámci Ruska Murat Kumpilov dnes ráno uvedl, že kolem druhé hodiny ranní byl v této autonomní oblasti zaznamenán výbuch u obce Novyj. Podle Kumpilova tam spadl neidentifikovaný létající objekt. Záchranáři našli na místě dopadu dva krátery o průměru asi dva metry.

Incident s dronem dnes ohlásila také Moskevská oblast. Podle gubernátora Andreje Vorobjova bezpilotní prostředek dopadl nedaleko města Kolomna na objekt civilní infrastruktury, přičemž nevznikly škody ani nikdo nebyl zraněn. Agentura RIA Novosti uvedla, že dron byl sestřelen poblíž kompresní stanice na plynovodu.

  Ohlášená rezignace ministra krizi ve slovenské koalici neurovnala

V noci na dnešek oznámily ruské úřady také nález trosek tří dronů v Belgorodu nedaleko hranic s Ukrajinou. „Nedošlo k žádným obětem na životech, ale vznikly škody: někde byla vyražena okna, někde lehce poškozena auta,“ uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov. Starosta Belgorodu Valentin Děmidov uvedl, že jeden z dronů vletěl do okna bytu.

Gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz dnes ráno uvedl, že ukrajinský dron byl sestřelen nad Suražským okresem poblíž hranic s Běloruskem. Podle Bogomaze nezpůsobil žádné oběti ani škody.

Dnes dopoledne musel být dočasně přerušen letecký provoz nad druhým největším městem Petrohradem poté, co byl zpozorován neidentifikovaný létající objekt, uvedla RIA Novosti. Uzávěru vzdušného prostoru ministerstvo obrany později vysvětlilo cvičením protivzdušné obrany. V neděli byl podle běloruské opozice na letišti v Bělorusku poškozen dronem ruský vojenský letoun včasné výstrahy A-50.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com