Ruští vyšetřovatelé obvinili zadrženého novináře WSJ ze špionáže

Ruští vyšetřovatelé obvinili novináře amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche ze špionáže. S odvoláním na svůj zdroj to uvedla agentura Interfax. Novinář podle agentury TASS veškerá obvinění kategoricky odmítl a uvedl, že se v zemi zabýval pouze novinářskou činností.

„Gershkovich byl obviněn,“ informoval Interfax. Jak agentura doplnila, jde o obvinění ze špionáže podle článku 276 zákoníku Ruské federace a novináře oficiálně obvinila ruská tajná služba FSB. Ruské zpravodajské agentury už neupřesnily, jakou formou byl Gershkovich obviněn, nebo kdy se tak stalo, obvykle je ale obviněným předložen dokument, který obvinění popisuje, napsala agentura AP.

„Vznesení obvinění proti Evanu Gershkovichovi je jen dalším důkazem toho, jak prohnilým se Rusko za vlády Putina stalo. Uvěznit novináře je projevem slabosti, nikoli síly. Česko bude vždycky stát na straně svobodného tisku a lidských práv,“ napsal na twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Gershkovichovo zadržení na konci března oznámila právě FSB. Ta uvedla, že Američana zadržela v Jekatěrinburgu na Urale při pokusu získat tajné informace, a zahájila proti němu trestní stíhání. Podle FSB Gershkovich shromažďoval pro americkou stranu informace o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku, které představovaly státní tajemství. Hrozí mu až 20 let ve vězení.

Jednatřicetiletý novinář i WSJ obvinění ze špionáže už dříve odmítli jako zcela nepodložená. Soud následně Gershkoviche poslal do moskevské vazební věznice Lefortovo. Gershkovich je prvním americkým korespondentem od doby studené války, který byl zadržen kvůli obvinění ze špionáže, uvedla AP.

Právníci, kteří ho zastupují, se s novinářem poprvé setkali v úterý, uvedla šéfredaktorka WSJ Emma Tuckerová. Dodala, že se „Evan těší dobrému zdraví a je vděčný za obrovskou podporu z celého světa“. „Nadále vyzýváme k jeho okamžitému propuštění,“ doplnila.

  Ruští partyzáni tvrdí, že získali kontrolu nad jednou obcí v Belgorodské oblasti

Mezi Moskvou a Západem vládne zvýšené napětí od loňského vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Kreml po invazi zesílil represe proti opozici i novinářům a tvrdě zakročil proti všem, kdo se veřejně odchýlí od jeho oficiálního výkladu událostí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com