Turecko hlásí další stovky obětí, i se Sýrií bilance přesáhla 24.000 mrtvých

Turecko po pondělním silném zemětřesení eviduje už 20.665 mrtvých. S odvoláním na turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) o tom informuje agentura Reuters. V sousední Sýrii hlásila v pátek vláda a opozice, ovládající části rozdělené země, dohromady 3553 mrtvých, celková bilance katastrofy tak přesáhla 24.000 obětí.

Turecké úřady v noci na dnešek zaznamenaly dalších asi 450 úmrtí. AFAD dodal, že z postižené zóny na jihu Turecka bylo evakuováno bezmála 93.000 lidí a že do krizových operací je zapojeno přes 166.000 pracovníků. V oblasti působí také tým českých záchranářů, kteří v pátek ráno ve městě Adiyaman vyprostili dva přeživší ze sutin zřícených domů.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Záchranáři stále prohledávají trosky domů, zatímco šance na nalezení přeživších klesají, i vzhledem k nízkým nočním teplotám.

V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin. I tam už pomoc v podobě stanů či přikrývek míří, podle záchranářské organizace Bílé přilby, která v oblastech působí, je však zatím zcela nedostatečná. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek odhadl, že v Sýrii zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí.

ČTK

  Biden slaví 81. narozeniny, okolí odmítá pochybnosti o jeho schopnostech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com