Evropu zaplavují ruští vězni: experti varují před novými hrozbami pro země EU

irozhlas.cz

Analytici poznamenávají, že Ruská federace využívá bezprecedentně širokou škálu rizik a hrozeb, aby oslabila Evropu.

V Ruské federaci se praktikuje mobilizace zajatců k účasti na nepřátelských akcích, což z Ruska dělá jednu z prvních zemí v novodobé historii, která tuto praxi aplikuje.

Od dubna 2023 bylo ve všech věznicích Ruské federace naverbováno nejméně 50 tisíc vězňů, včetně těch, kteří byli odsouzeni za závažné zločiny, jako je vražda a znásilnění. Po šesti měsících služby je jim udělena amnestie, kterou osobně přijal Putin. Armáda profesionálních vrahů však není pro Ruskou federaci žádoucí a většina z nich bude tajně přesunuta do EU za účelem destabilizace regionu, hlásí Cursorinfo.co.il.

Podle analytiků publikace je tento přesun ruských zločinců s bojovými zkušenostmi a praktickými dovednostmi při teroristických útocích jednou z klíčových hrozeb pro Evropu. Již byly zaznamenány precedenty žoldáků „Wagnerovy skupiny“, kteří byli zadrženi v Moldavsku při pokusu o vstup do země. Tito žoldáci měli zkušenosti z bojů na Ukrajině a Moldavsko jimi bylo využíváno jako tranzitní země pro následný vstup do EU.

Další hrozbou pro EU je Ruská pravoslavná církev (ROC RF). ROC sdružuje 125 farností v různých zemích západní Evropy a sdružuje tisíce farníků. Ruská pravoslavná církev je navíc mocným nástrojem propagandy Kremlu a de facto pobočkou ruských speciálních služeb. V roce 2014 kněží ve Svjatogorské lávře v Doněcké oblasti na Ukrajině umístili sklady se zbraněmi, které byly distribuovány ozbrojencům. Po zahájení totální invaze ruských vojsk na Ukrajinu vystoupil patriarcha Kirill na podporu války. ROC spolupracuje s farníky z ruské diaspory v zemích EU, kteří jsou využíváni za účelem špionáže, pátrání po Evropanech sympatizujících s Ruskem.

„Rusové v EU jsou tedy faktorem potenciální destabilizace a Ruská pravoslavná církev není ani tak náboženskou organizací, jako spíše nástrojem propagandy a špionáže pro Kreml,“ uzavírá publikace.

  USA oznámily sankce proti stovkám Rusů včetně ministrů a gubernátorů

Putin si uvědomuje, že ekonomické a vojenské možnosti Ruské federace a Evropy nejsou srovnatelné, a proto se zaměřuje na hybridní hrozby, které je obtížné odhalit. Aby se zabránilo skrytému terorismu spojenému s Putinem, je nutné pečlivě kontrolovat vše, co souvisí s Ruskou federací, píší odborníci. Zákaz víz a zákaz získávání povolení k pobytu pro ruské občany je nezbytným krokem k tomu, aby se zabránilo přílivu ruských špionů a zločinců do Evropy. Kromě toho je nutné zpřísnit kontrolu činnosti ROC a jeho zapojení do veřejného života členských zemí EU, obdobná opatření by měla být aplikována i na ruské podniky a diplomatické instituce v EU. Za účelem informování veřejnosti o nové hrozbě – ruské hybridní agresi – by měly být vytvořeny kulaté stoly, přednášky a relevantní obsah pro distribuci na internetu. Putin si zvolil cestu války s konečným cílem Evropy a již začal škálovat rizika a hrozby, které je třeba řešit, aby byla EU zajištěna mírová budoucnost.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com