Polsko se dohodlo s Ukrajinou na tranzitu obilí

V jednání s Ukrajinou se podařilo dosáhnout dohody umožňující obnovení tranzitu ukrajinského obilí a dalších zemědělských výrobků přes Polsko, které v sobotu jejich dovoz – a také tranzit – zakázalo. Oznámil to dnes polský ministr zemědělství Robert Telus. Kamiony s ukrajinským obilím mají být zapečetěny a monitorovány. Tranzit má být obnoven v pátek.

„Úspěšně jsme ukončili jednání s ukrajinskou stranou o tranzitu zboží z Ukrajiny přes Polsko,“ řekl Telus na tiskové konferenci podle serveru Onet. „Ani jedna tuna ukrajinských zemědělských produktů nezůstane v Polsku,“ ujistil ministr. Dodal, že kamiony budou monitorované a uzavřené plombami umožňujícími zjistit jejich polohu. Ukrajinské konvoje také mají – přinejmenším zpočátku – provázet celníci, uvedl ministr podle televize TVN 24.

Tranzit se podle ministra rozvoje Waldemara Budy má znovu spustit od půlnoci v noci ze čtvrtka na pátek – tento čas je zapotřebí k vypracování a schválení příslušných nařízení.

Dohodu potvrdila i ukrajinská delegace. „Na základě jednání bylo rozhodnuto, že tranzit ukrajinských zemědělských výrobků přes polské území bude uvolněn v noci ze čtvrtka na pátek 22. dubna,“ uvedla vicepremiérka a ministryně hospodářství Julija Sviridenková podle serveru RBK-Ukrajina.

Server připomněl, že vzápětí po Polsku dovoz obilí a dalších zemědělských výrobků z Ukrajiny zakázalo Maďarsko. V pondělí následovalo Slovensko, které ale nadále povolilo tranzit. O zákazu uvažuje také Bulharsko a Rumunsko. Zemědělci požadují po Evropské unii, aby přijala opatření kvůli levnějšímu obilí z Ukrajiny, které zaplavilo trhy některých evropských zemí, a poškozuje tak domácí pěstitele.

ČTK

  Kompenzace kvůli dovozu ukrajinského obilí budou podmíněné zrušením jeho zákazu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com