Ruští vyšetřovatelé obvinili zadrženého Francouze, soud ho poslal do vazby

Ruští vyšetřovatelé obvinili francouzského občana Laurenta Vinatiera ze shromažďování informací o ruských vojenských aktivitách a soud ho dnes poslal do 5. srpna do vyšetřovací vazby. Spolupracovník švýcarské neziskové organizace Centrum pro humanitární dialog před soudem prohlásil, že se cítí vinen. Informují o tom agentury TASS a RIA Novosti. Francouzský prezident Emmanuel Macron podle agentury Reuters označil Vinatierovo zadržení za součást dezinformační kampaně Moskvy.

O zadržení sedmačtyřicetiletého odborníka na mezinárodní vztahy v Moskvě informovaly ruské úřady ve čtvrtek. Ruská federální kriminální ústředna, která má na starosti nejvážnější zločiny, zahájila vyšetřování kvůli tomu, že se Francouz nezaregistroval u ruských úřadů jako takzvaný „zahraniční agent“. Za to v Rusku hrozí až pět let vězení.

„Omlouvám se, že jsem se nezaregistroval jako zahraniční agent. Nejvíce mě mrzí, že jsem se po celých deset let své práce snažil hájit Rusko a jeho zájmy,“ prohlásil Vinatier v soudní síni, do níž byl přiveden v poutech.

Jak podotýká Reuters, francouzský expert je další osobou na rostoucím seznamu cizinců zadržených v Rusku v době, kdy jsou vztahy Ruska a Západu v krizi kvůli válce na Ukrajině.

Právní zástupce muže uvedl, že se Vinatierovi podařilo spojit se s francouzskou ambasádou v Moskvě, která v dopise soud požádala, aby byl stíhán na svobodě. „Pan Vinatier je zodpovědný a zákonů dbalý občan, bude dodržovat všechny požadavky práva Ruské federace,“ stálo v dopise. Soud ale žádosti nevyhověl; nepomohl ani argument samotného Vinatiera, že má dvě nezletilé děti, z nichž jedno je postižené a potřebuje péči.

TASS dříve uvedl, že Vinatier se od událostí na Ukrajině ze zimy 2014 zabývá euroasijskou problematikou, dříve se věnoval konfliktu v Čečensku. Jeho kolegové ho podle Reuters označují za vynikajícího odborníka a odmítají, že by se mohl zapojit do špionáže.

  Většina zemí EU překračuje limity škodlivých látek v ovzduší, je mezi nimi i ČR

Francouzský občan podle ruských vyšetřovatelů opakovaně navštěvoval Rusko, včetně Moskvy, kde se setkával s ruskými občany. Ale po několik let se vyhýbal povinnosti, stanovené ruskými zákony, zaregistrovat se u úřadů jako „zahraniční agent“. Kromě toho sbíral informace, které „by mohly být použity proti bezpečnosti státu“.

Z podobného důvodu čelí uvěznění v Rusku novinářka Alsu Kurmaševová, která má ruské i americké občanství a bydliště v Praze, kde pracuje pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, financovanou Spojenými státy. Ruské úřady ji zadržely a obvinily, protože během návštěvy příbuzných v ruském Tatarstánu se nezaregistrovala na úřadech jako „zahraniční agentka“.

Termín „zahraniční agent“ či „zahraniční agentka“, který má z dob Sovětského svazu hanlivý podtext, je určen pro subjekty se zahraniční podporou; jeho nositel je v ruských podmínkách vystaven zvýšené státní kontrole a byrokratickým komplikacím.

Vztahy mezi Ruskem a Francií jsou velmi napjaté. Francouzský prezident Macron se snaží organizovat a posilovat evropský odpor proti ruské invazi na Ukrajinu a nevylučuje ani možnost vyslání francouzských vojenských instruktorů do země, kterou ruská armáda napadla v únoru 2022, připomněla agentura DPA.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com