Rumunští zemědělci blokovali hranice na protest proti dovozu obilí z Ukrajiny

Tisíce zemědělců protestovaly po celém Rumunsku proti snižování výkupních cen obilí v důsledku dovozu z Ukrajiny. Svými traktory a nákladními auty blokovali dopravu a hraniční přechody na řadě míst země. Vyzvali také Evropskou komisi (EK), aby ve věci zasáhla. Informovala o tom agentura Reuters.

Mezi zemědělci ve střední a východní Evropě roste nespokojenost kvůli levnému ukrajinskému obilí, jehož dovoz do EU je až do června 2024 osvobozen od celních poplatků a které snížilo výkupní ceny a odbyt místním producentům.

Ruské síly po zahájení invaze v únoru loňského roku zablokovaly ukrajinské námořní přístavy, země je přitom jedním z největších světových vývozců obilí. Země si našla alternativní vývozní cesty přes Polsko a Rumunsko, k čemuž jí pomohly takzvané solidární trasy podporované Evropskou unií.

Miliony tun obilí – levnějšího než to, které se vyprodukuje v EU – však skončily na trzích v sousedních zemí, ačkoliv byly primárně určeny pro export mimo EU. Na protest proti tomu tento týden odstoupil polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk. Protesty uspořádali v minulých dnech také polští a bulharští zemědělci.

V rumunské metropoli Bukurešti protestovalo asi 200 zemědělců před zastoupením Evropské komise, nesli přitom transparenty s nápisy jako „Respektovali jsme pravidla EU, ale EU nás ignorovala“ či „Stabilitu pro rumunské zemědělce“. Tisíce farmářů použily své traktory, nákladní automobily a další techniku, aby zablokovaly silnice a hraniční přechody.

„Hovoříme o nekalé konkurenci v evropském společenství,“ řekl šéf rumunského zemědělského svazu LAPAR Nicu Vasile. „Vím, že naši ukrajinští kolegové také potřebují prodávat, ale je to nekalá konkurence,“ dodal. Náklady na pěstování pšenice v Rumunsku podle něj meziročně vzrostly o 70 procent.

Evropská komise odhaduje, že zemědělci z Polska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska přišli kvůli přílivu levnějšího ukrajinského obilí celkově o 417 milionů eur (9,7 miliardy Kč). Rozhodla také, že polským, bulharským a rumunským zemědělcům vyplatí kompenzace v objemu 56,3 milionu eur (1,3 miliardy Kč), přičemž další náhrady mají následovat.

  Vůdce KLDR Kim Čong-un dorazil do Ruska, chystá se schůzka s Putinem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu uvedl, že v příštích dnech a týdnech budou podle jeho očekávání oznámena rozhodnutí, která zmírní hněv polských zemědělců.

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska minulý týden v dopise adresovaném předsedkyni EK Ursule von der Leyenové navrhli obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem.

České ministerstvo zemědělství ve čtvrtek sdělilo, že z Ukrajiny se do zemí EU od února 2022 do letošního ledna dovezlo meziročně desetkrát více pšenice. Kontroly tranzitu zemědělských komodit přes Českou republiku se zpřísní, neboť obilí z Ukrajiny má směřovat primárně mimo EU, uvedlo ministerstvo.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com