Zeman přijme maďarskou prezidentku, ta se pak setká i s Pavlem

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijme maďarskou prezidentku Katalin Novákovou. Je to další ze Zemanových rozlučkových setkání. Dlouholetá členka vládní strany Fidesz má pověst věrné přívrženkyně premiéra Viktora Orbána. V Praze ji Zeman přijal už loni v červnu, měsíc po jejím nástupu do funkce. Odpoledne se Nováková setká se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem.

Na Pražský hrad Nováková dorazí během dopoledne. Se Zemanem mohou probrat například otázky spojené s visegrádskou čtyřkou (V4), kam kromě ČR a Maďarska patří ještě Slovensko a Polsko. Během loňské návštěvy se obě hlavy státu vyslovily proti rozvolnění visegrádské spolupráce. Zeman tehdy novinářům řekl, že oba mají naopak zájem na upevnění skupiny V4.

Odpoledne se Nováková setká se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. „Je to především neformální zdvořilostní návštěva, abychom se poznali a navázali vztahy, žádné zvláštní okruhy otázek pro tyto schůzky připraveny nejsou,“ uvedl Pavel.

Zemanovi končí mandát 8. března, o den později se funkce ujme Pavel. Na poslední zahraniční cestu se Zeman na začátku února vydal tradičně na Slovensko, se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou se setkal na Štrbském Plese ve Vysokých Tatrách.

O týden dříve v Srbsku otevřel společně se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem v Bělehradě Český dům. S polským prezidentem Andrzejem Dudou se setkal koncem ledna v Náchodě. Tento týden Zeman v Praze přijal rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena.

V Maďarsku plní hlava státu převážně ceremoniální roli. Podle ústavy ztělesňuje jednotu národa, chrání demokratické fungování státu a je vrchním velitelem ozbrojených sil. Volí se na pětileté období.

ČTK

  Česko očkování AstraZenecou nepřeruší. Premiér chce delší dobu mezi dávkami, aby tu první dostalo víc lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com