Koruna k euru mírně oslabila a vůči dolaru stagnovala, Burza ztrácela

burzovnisvet.cz

Česká měna dnes k euru po počátečních ztrátách uzavřela téměř beze změny. Kolem 17:00 se obchodovala na 23,60 Kč/EUR, o tři haléře slabší než při středečním závěru. Vůči dolaru koruna stagnovala na 22,33 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online a vyjádření analytiků.

Koruna dnes k euru mírně oslabila, vůči dolaru stagnovala

„Po počátečním oslabení česká koruna v závěru dne vymazala mírné ztráty a končí prakticky beze změny,“ uvedl analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen. „Pro korunu byl dnešek poměrně nezajímavý, žádné další výlety si její kurz neužil a proti euru se nachází u 23,60,“ doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Ve středu česká měna oslabila až na 23,67 Kč/EUR, dnes se přechodně dostala k 23,63 Kč/EUR. Koruna je podle analytiků pod tlakem, protože trh očekává zvýšení dolarové základní úrokové sazby a podobný krok také u Evropské centrální banky. Úročení koruny se přitom podle předpokladů na březnovém zasedání bankovní rady České národní banky měnit nebude.

Burza dnes ztrácela, dolů ji táhly hlavně banky

Pražská burza smazala své středeční zisky. Index PX dnes klesl o 0,88 procenta na 1396,61 bodu. Dolů ho táhly hlavně finanční tituly v čele s Erste. Opačným směrem na index působily především akcie společnosti Philip Morrris ČR. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Se ztrátou zakončilo dnešní obchodování šest z deseti emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX, další dva tituly stagnovaly. „Zatímco, evropské trhy se snažily ranní ztráty postupně eliminovat, domácí burza znala jen směr dolů,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Nejvýrazněji ztrácely cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste, které zlevnily o 1,84 procenta na 843,60 Kč. Nedařilo se ale ani dalším dvěma bankovním emisím obchodovaným v Praze, a to Komerční bance a Monetě. Jejich akcie oslabily o 1,19 procenta na 746 Kč, respektive o 0,12 procenta na 84,90 koruny.

  Odborníci: Oživení realitního trhu čekáme v druhé polovině 2024

Mimo finanční sektor ztrácely například akcie energetické společnosti ČEZ. Jejich cena klesla o 0,4 procenta na 1000 Kč. „Po předchozí výraznější volatilitě se tak ČEZ v posledních třech dnech ‚pohybově zklidnil‘,“ poznamenal makléř Fio banky Pavel Hadroušek.

Proti převládajícímu trendu se dnes na burze vydaly akcie firem Photon Energy a Philip Morris ČR. První z nich zdražily o 0,61 procenta na 65,80 koruny, cenné papíry výrobce cigaret zpevnily o 0,12 procenta na 17.400 Kč za kus.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 23,57 23,60
Kč/USD 22,33 22,33

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com