Náměšťská základna dostala simulátor pro výcvik personálu na vrtulníky z USA

Základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou převzala první část techniky pro simulátor, který bude sloužit k přeškolení personálu na nové vrtulníky z USA. Techniku přepravil ze základny Ramstein v Německu transportní letoun C-17 amerického letectva. Na přistávací ploše náměšťské základny letoun dosedl dvě hodiny po poledni.

„Je to velmi důležité zařízení, které potřebujeme k výcviku našich pilotů,“ řekl novinářům Petr Slíva, velitel 22. křídla náměšťské základny. Dodal, že simulátor dokáže navodit různá prostředí, ve kterých se vrtulník pohybuje, třeba i hory nebo poušť, při výcviku tak dokáže ušetřit armádě hodně letových hodin na vrtulnících. „Získáním tohoto simulátoru získáme schopnost cvičit všechny zbraňové systémy zde na základně, dojde ke zefektivnění a zlevnění výcviku,“ doplnil.

Přílet amerického transportního letounu očekávala náměšťská základna už v pátek a pak i v sobotu, kdy byl přílet odložený na dnešek kvůli špatným klimatickým podmínkám. Mohutné bedny s díly po vyložení vojenská technika převážela do připravené budovy simulátoru, kterou pro základnu provozuje státní podnik LOM.

Technologii simulátoru dostane náměšťská základna ve dvou dodávkách. Kvůli jeho zprovoznění přijede americký tým. „Zhruba v červnu by měl být simulátor připravený na výcvik našich pilotů. Projde náročnou certifikací,“ uvedl Slíva.

Základna teď dostala simulátor pro vrtulníky AH-1Z Viper. S dodávkou dalších vrtulníků podle velitele jedná o dodání druhého simulátoru v budoucnu. Prostor pro oba simulátory je podle Slívy v Náměšti připravený.

Armáda kupuje ve Spojených státech amerických osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. První dva nové vrtulníky by podle Slívy měly přiletět v květnu, zhruba s měsíčním odstupem by měla následovat dodávka dalších dvou strojů. Nové vrtulníky v české armádě nahradí ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35.

Skupina pilotů a palubních techniků ze základny v Náměšti se už na nové typy vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper sedm měsíců měsíců přeškolovala na americké základně námořní pěchoty Pendleton.

  Konec společného státu. Podkarpatská Rus byla před 75 lety připojena k Ukrajině

Dalších osm vrtulníků poskytnou Spojené státy americké do ČR zdarma, Česká republika musí uhradit jejich transport a modernizaci. Na modernizaci těchto vrtulníků využije armáda kompenzaci, kterou České republice poskytly USA za techniku dodanou na Ukrajinu. Dodané budou do roku 2026, řekl velitel českých vzdušných sil Petr Čepelka při středeční návštěvě náměšťské základny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com