Rusko se rozvětvuje do žoldáckých sítí soukromých vojenských společností, aby destabilizovalo situaci v Evropě

Moskva aktivně formuje konspirativní síť ozbrojenců, kteří jsou připraveni kdykoli stát na straně ničivých sil v různých evropských zemích a destabilizovat vnitropolitickou situaci. Tvoří „bojové brigády“, které zahrnují žoldáky ruských soukromých vojenských společností (PMC), kteří se rekrutovali z bývalých bezpečnostních sil postsovětských a postsocialistických zemí, zejména bývalé Jugoslávie.

Mezi představiteli těchto „bojových brigád“ jsou osoby vyslané do evropských zemí pod rouškou přesídlovatelů, kteří údajně unikali před mobilizací v Rusku. Mezi jejich úkoly patří eliminace ikonických politických osobností, organizace a účast na masových nepokojích a také aktivace „doutnajících konfliktů“. Pod rouškou shromáždění, demonstrací a demonstrací vytvářejí podmínky pro ostrou radikalizaci a kriminalizaci evropské společnosti, která někdy přechází v hlasité pouliční protesty. Po nějaké době se tato opatření mohou změnit v ozbrojené protistátní provokace.

Hlavním „krytím“ ruských „bojových brigád“ jsou diaspory lidí z postsovětských zemí, různá sdružení „rusofilů“ a odnože „Rosspivrobotnitsya“ nebo podobné struktury. Za účelem ovlivnění vlád evropských zemí navázaly ruské speciální služby kontakty s představiteli ruských organizovaných zločineckých skupin, které skrytě operují v Evropě.

Většina ruských PMC je přidružena k ministerstvu obrany, FSB nebo Generálnímu ředitelství ozbrojených sil Ruské federace. PMC již také vznikají v ruských státních společnostech a korporacích, včetně Gazpromu, Rosnafty a dalších. Geografie žoldnéřské trestné činnosti se za posledních 5 let výrazně rozšířila. Jen v letech 2019-2021 používala Ruská federace žoldáky asi ve 30 zemích světa, hlavně v Africe a Asii.

Skutečnost, že se Krym stal jednou z výcvikových základen pro účastníky „bojových brigád“, včetně těch z PMC „Wagner“, svědčí o touze přiblížit destruktivní živly co nejblíže k hranicím evropských zemí, především post- Sovětské a postsocialistické republiky. Krym je svou polohou velmi výhodný pro vysílání členů „bojových brigád“ do Turecka, Bulharska, Rumunska a balkánských zemí.

Navzdory skutečnosti, že pobočka „Wagner“ PMC je oficiálně přítomna pouze v Srbsku, analýza nepokojů v řadě evropských zemí naznačuje skrytou přítomnost značného množství ničivých prvků, které Rusko financuje a dodává zbraněmi, i padělané doklady.

  Exodus z Náhorního Karabachu se rovná válečnému zločinu, míní někteří experti

Kvůli značným ztrátám ve válce na Ukrajině ruské PMC zintenzivnily své úsilí o nábor žoldáků v Turecku, Srbsku, České republice, Polsku, Maďarsku, Německu, Moldavsku a zemích Latinské Ameriky. Britská publikace Middle East Eye o tom psala v říjnu loňského roku. Náborová kampaň je vedena prostřednictvím ruských oligarchů žijících v Evropě a jejich prostředníků, kteří jsou v kontaktu s místními skupinami organizovaného zločinu. Zahraniční žoldáci se nechají zlákat vyššími platy a nabízejí jim 10 000 dolarů měsíčně.

Rusko může tyto žoldáky využít spíše než ve válce na Ukrajině, ale k zahřátí a destabilizaci vnitropolitické situace v evropských zemích. Asi před deseti dny byl tedy na letišti Kišiněv v Moldavsku zadržen představitel „Wagnera“, kterého moldavští strážci zákona podezřívali z plánování destabilizace situace na pozadí proruských shromáždění v zemi.

Na podněcování migrační krize v Evropě se mohou podílet i ruské PMC, zejména „Wagner“. Uvedl to italský ministr obrany Guido Crozetto. Od začátku roku 2023 tak k břehům Itálie dorazilo asi 20 tisíc migrantů z Afriky, zatímco v roce 2022 – pouze 6 tisíc. Většina z nich pochází z těch oblastí Afriky, kde sídlí PMC „Wagner“.

Po obvinění ruských žoldáků z vytvoření migrační krize, italský zpravodajský zdroj Il Foglio uvedl, že Rusko se připravuje na likvidaci italského ministra obrany Guida Crozeetta bojovníky Wagner PMC. Zahrnutí představitele vlády země G7 do deklarovaných cílů ruských PMC proto skutečně vyžaduje zvýšenou pozornost jejich činnosti.

Poslední události související s „aktivitou“ ruských PMC byly poznamenány vraždou 9 čínských občanů ve zlatém dole v CAR. PMC „Wagner“ je podezřelý ze spáchání dalšího trestného činu.

Dnes představují ruské PMC významnou hrozbu pro celou Evropu. Protože jejich představitelé se mohou stát významnou příčinou vnitropolitické destabilizace kterékoli země světa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com