Ukrajina vyhraje a ruské zlo padne, řekl v Buči Zelenskyj

Ukrajina porazí ruské zlo, řekl dnes v severoukrajinské Buči ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve městě si společně s delegacemi ze Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Moldavska připomíná rok od jeho osvobození od ruské okupační armády. Informovala o tom agentura AFP.

„Určitě vyhrajeme, ruské zlo padne, přímo tady na Ukrajině, a už se nezvedne,“ řekl Zelenskyj. Již dříve uvedl, že Kyjev „potrestá všechny viníky“ hrůz spáchaných v Buči.

Do města nedaleko ukrajinské metropole se dnes vypravili slovenský premiér Eduard Heger a jeho ministr obrany Jaroslav Naď, premiéři Slovinska a Chorvatska Robert Golob a Andrej Plenković a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Společně se Zelenským se v Buči zúčastní summitu věnovanému ruské zodpovědnosti za zločiny spáchané na Ukrajině od začátku invaze, napsal list Ukrajinska pravda. Podrobnosti o setkání ani jedna ze stran nezveřejnily.

Ruské síly zahájily útok na Buču loni 27. února, jen několik dní po vpádu na Ukrajinu, v rámci ofenzivy na Kyjev. Ukrajinským silám se podařilo Buču osvobodit přesně před rokem s tím, jak se ruští vojáci po neúspěšné ofenzivě na metropoli ze severu stahovali.

Krátce po osvobození se začaly objevovat snímky, videa a svědectví obyvatel Buče o hrůzných činech spáchaných ruskou armádou. Moskva veškerá obvinění popírá a fotografie, videa či satelitní snímky dokazující ruské zločiny označila za podvrhy a provokace.

Zelenskyj dnes také Buče oficiálně udělil titul Město-hrdina Ukrajiny, kterým se pyšní například Charkov, Mariupol, Cherson nebo nedaleký Hostomel. Ukrajinský prezident ocenění pro Buču, nedalekou Irpiň, jihoukrajinský Mykolajiv a Ochtyrku v Sumské oblasti schválil 24. března, z jeho rukou jej dnes převzal starosta Anatolij Fedoruk.

„Když jsme Buču osvobodili, viděli jsme, že ďábel není někde daleko – je na zemi. Světu se odhalila strašná pravda o tom, co se na dočasně okupovaných územích odehrálo,“ napsal v dalším příspěvku Zelenskyj.

  Ukrajinci musí mít právo rozhodnout, zda chtějí patřit k Západu, míní Lipavský

Zločiny spáchané v Buči nikdy neodpustíme, řekl Zelenskyj

Zločiny spáchané v Buči nikdy neodpustíme, uvedl k prvnímu výročí stažení ruských jednotek z tohoto města ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na sociálních sítích označil konání ruských vojáků ve městě nedaleko Kyjeva za „symbol zvěrstev“, kterých se okupační armáda na Ukrajině dopustila.

„Buča. Třicet tři dní okupace… Nikdy jim neodpustíme. Potrestáme všechny viníky,“ napsal Zelenskyj. V Buči podle něj za něco málo přes měsíc zahynulo více než 1400 lidí včetně 37 dětí a v hromadných hrobech a mučírnách nalezli přes 175 lidí. „Je to 365 dní, co je (Buča) opět svobodným ukrajinským městem,“ uvedl prezident.

Ve městě Buča, které leží asi 37 kilometrů severozápadně od Kyjeva, žilo před ruskou invazí na 37.000 lidí. Ruské síly zahájily útok na město loni 27. února v rámci operace, při které chtěly dobýt Kyjev. Ukrajinským silám se podařilo Buču osvobodit přesně před rokem s tím, jak se ruští vojáci po neúspěšné ofenzivě na metropoli ze severu stahovali.

Krátce po osvobození se začaly objevovat snímky a videa z Buče, které ukázaly těla v pytlích navršená v jámách, bezvládné končetiny trčící z narychlo zasypaných hrobů a mrtvé lidi ležící na ulicích nebo v domech, kde je útočníci zastřelili. Některé z obětí měly svázané ruce, další nesly stopy po mučení. Obyvatelé města poté popsali hrůzy, které během okupace zažili, včetně mučení, znásilňování a zabíjení.

Rusko vše popírá a fotografie, videa či satelitní snímky dokazující ruské zločiny označilo za podvrhy a provokace.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com