Ruská armáda pokračuje v útoku na Severodoněck, hlásí ukrajinský štáb

Ruská armáda pokračuje v útoku na Severodoněck, uvedl ve své pravidelné večerní situační zprávě generální štáb ukrajinské armády. Při dnešním ostřelování Charkova a obcí v okolním regionu zemřeli nejméně tři lidé a šest dalších utrpělo zranění, sdělil podle agentury Unian gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Intenzita ruských leteckých úderů na Ukrajině se ale díky úspěšné ukrajinské protivzdušné obraně snížila, tvrdí generální štáb.

„Rusové pokračovali v pokusech převzít kontrolu nad Severodoněckem,“ stojí v hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Oblastní gubernátor Serhij Hajdaj na komunikační platformě Telegram napsal, že Rusové také ostřelují sousední Lysyčansk a snaží se opanovat silnici spojující Lysyčansk a Bachmut. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes prohlásil, že síly bojující na straně Ruska mají pod kontrolou už 97 procent území, na němž proruští separatisté vyhlásili Luhanskou lidovou republiku, a že se jim podařilo osvobodit rezidenční části Severodoněcku. Pozice ukrajinských sil v Severodoněcku se mírně zhoršila, připustil v pondělí Hajdaj. Šéf správy města Oleksandr Strjuk nicméně podle agentury Reuters uvedl, že není jasné, která strana má navrch a že situace se mění z hodiny na hodinu.

Z Charkovské oblasti bylo hlášeno ostřelování rezidenčních oblastí. „Nepřítel není s to přemoci odpor našich obránců. Místo toho okupanti rozpoutali teror proti civilnímu obyvatelstvu,“ uvedl místní gubernátor Syněhubov. Ruské síly podle něj pomocí dělostřelectva útočily na Charkov a tři vesnice v Charkovské oblasti. „Podle prvních informací zemřeli tři lidé. Dalších nejméně šest utrpělo zranění,“ upřesnil Syněhubov a vyzval obyvatele oblasti, aby se kvůli hrozícímu dalšímu ostřelování zdržovali na bezpečných místech.

Ráno ukrajinský generální štáb uvedl, že obránci odrazili ofenzivu ruských invazních jednotek ve směru na Bachmut, konkrétně u obcí Nahirne, Berestove či Krynyčne. Ranní zpráva neuvádí nic o dobytí Svjatohirsku, jehož obsazení ohlásily dříve ruské zdroje, uvedl ruskojazyčný server BBC. V jižní části východní fronty – u Doněcku a v Záporožské oblasti – se Rusové nepokoušejí o postup, vyplývá podle BBC z ranní zprávy štábu.

Podle britského ministerstva obrany je cílem ruských jednotek pravděpodobně odstřihnout Severodoněck od severu i jihu. Postup ruských sil se v posledním týdnu na jižní ose u města Popasna téměř zastavil. Ostřelování města Izjum nasvědčuje tomu, že se ruská armáda chystá obnovit útoky na severu. „Rusko bude téměř jistě potřebovat průlom alespoň na jedné z os (útoku)“, aby dosáhlo svého cíle získat kontrolu nad Doněckou oblastí, uvádí Londýn.

  Prigožin hlásí dobytí Bachmutu, Kyjev označuje situaci za kritickou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním poselství podle Reuters uvedl, že ukrajinské jednotky svádějí v Severodoněcku s invazními ruskými silami prudké pouliční boje. „Naši hrdinové pozice v Severodoněcku nevzdávají,“ prohlásil Zelenskyj. „Ukrajinský Donbas stojí. Pevně stojí,“ dodal prezident o situaci v regionu na východě Ukrajiny, kde leží i Severodoněck.

Město se stalo hlavním cílem ruské ofenzivy v Luhanské a Doněcké oblasti, poznamenal Reuters, podle něhož Moskva pokračuje v takzvané opotřebovací válce, při níž jsou města ničena dělostřeleckou palbou.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své nejnovější analýze přiznává, že není jasné, která strana co v Severodoněcku ovládá. „Byť ruské síly mají pravděpodobně pod kontrolou velkou část města,“ píše ISW. Kontrola nad územím však pravděpodobně často přechází z jedné strany na druhou, dodává.

Ukrajinská armáda ve své noční zprávě podle Reuters uvedla, že v pondělí byli při ruském ostřelování v Doněcké a Luhanské oblasti zabiti dva civilisté a že ruské síly ostřelovaly více než 20 obcí. Podobné zprávy z bojiště nelze nezávisle ověřit. Rusko popírá, že by cílilo na civilisty.

Šojgu: V ruském zajetí je skoro 6500 ukrajinských vojáků

Do ruského zajetí se dostalo celkem 6489 ukrajinských vojáků, včetně 126 za posledních pět dnů, oznámil dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu na poradě o dosavadních výsledcích ruského tažení proti Ukrajině. Ruská agrese vůči sousední Ukrajině začala na konci února a dnes pokračuje 104. dnem.

„Za pět dní se do zajetí vzdalo 126 vojáků ukrajinských ozbrojených sil, jejich celkový počet činí 6489 (zajatců),“ řekl Šojgu podle ruské agentury TASS.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že od začátku ruské invaze z 24. února již bylo „zničeno“ 31.360 ruských vojáků, včetně 110 za posledních 24 hodin, ale neupřesňuje, kolik ruských vojáků se vzdalo. O vlastních ztrátách Kyjev mlčí.

Tvrzení stran o ztrátách způsobených nepříteli nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

  Výcvik Ukrajinců pro obsluhu systémů Patriot se uskuteční v USA, píší média

Ministr také ohlásil „osvobození“ značné části neuznávané Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR) až k levému břehu řeky Severní Doněc, včetně měst Lyman a Svjatohirsk, a dalších 15 obcí. Šojgu rovněž tvrdil, že přístavy Berďansk a Mariupol, dobyté ruskými vojsky, jsou odminované a připravené odpravit lodě naložené obilím. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzápětí podle agentury Reuters kritizoval, že se Rusko snaží vyvézt do ciziny ukradené ukrajinské obilí.

Zelenskyj: V zajetí může být přes 2500 vojáků, kteří bránili Azovstal

V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Plány Ruska na zacházení s těmito zajatci – včetně záměru uspořádat s nimi veřejný tribunál – se neustále mění, řekl novinářům Zelenskyj.

Představitelé samozvané proruské Doněcké lidové republiky (DNR) už dříve sdělili, že chtějí některé obránce Azovstalu postavit před soud, viní je z porušování lidských práv.

Metalurgický areál v jihoukrajinském Mariupolu byl dlouho poslední baštou ukrajinské obrany tohoto klíčového přístavního města. Zbývající jednotky se po vytrvalých ruských útocích v květnu vzdaly a oblast okupují ruské invazní síly.

Zelenskyj nyní uvedl, že první fáze operace – dostat vojáky z Azovstalu živé – byla splněna. „Dnes je před námi druhá část – dostat je živé domů,“ řekl podle CNN.

Na otázku, zda si myslí, že jsou vojáci mučeni, Zelenskyj odvětil, že to podle něj není v zájmu ruské strany, protože jde o zajatce, jejichž osud sleduje celý svět.

Agentura AP mezitím uvedla, že Rusko začalo vydávat těla ukrajinských bojovníků, kteří v Azovstalu zahynuli. Podle představitelů ukrajinského pluku Azov už byly převezeny do Kyjeva desítky mrtvých a odborníci provádějí testy DNA, aby je identifikovali. Kolik těl v hutním komplexu může zůstávat, není podle AP jasné. Ukrajinská vláda ani Moskva se k této informaci zatím nevyjádřily.

OSN: Obvinění ruských vojáků z páchání sexuálního násilí na Ukrajině přibývá

Obvinění ruských vojáků z páchání sexuálního násilí na Ukrajině přibývá, sdělila Radě bezpečnosti OSN zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN pro sexuální násilí během konfliktů Pramila Pattenová podle webu ReliefWeb. Zdaleka ne všechny případy sexuálního násilí jsou nahlášeny a humanitární krize na Ukrajině se mění v „krizi obchodování s lidmi,“ cituje ji agentura AP.

  Ukrajina má jako první na světě flotilu námořních dronů, řekl Zelenskyj

Pattenová uvedla, že ji ukrajinská generální prokurátorka během květnové návštěvy východoevropské země informovala, že na národní horkou linku lidé od začátku ruské invaze 24. února do 12. dubna hlásili tyto formy sexuálního násilí související s konfliktem: „znásilnění, hromadné znásilnění, otěhotnění v důsledku znásilnění, pokus o znásilnění, vyhrožování znásilněním, donucení sledovat sexuální násilí páchané na partnerce nebo dítěti a vynucenou nahotu.“

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) k 3. červnu eviduje 124 obvinění ze sexuálního násilí souvisejícího s konfliktem – 97 z nich se týká žen a dívek, 19 mužů, sedm chlapců a v jednom případě není pohlaví určeno. Ověřování těchto případů pokračuje, poznamenala AP.

Historie válek podle Pattenové ukazuje, že sexuální násilí je jedním z nejméně nahlašovaných zločinů a proto je nutné posílit prevenci i ochranu lidí a také poskytování asistence jeho obětem hned zkraje jakéhokoliv ozbrojeného konfliktu.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja kategoricky odmítl a odsoudil obvinění ruských vojáků z páchání sexuálního násilí a označil je za „lži“. Ruští vojáci se řídí přísnými pravidly zakazujícími mučení a násilí na civilistech, tvrdil podle AP. Stejná pravidla podle něj prý neplatí pro ukrajinské „nacionalistické prapory“.

Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja naopak prohlásil, že ukrajinské bezpečnostní složky, média a nevládní organizace hlásí „četné případy sexuálního násilí páchaného ruskými vojáky“. Mezi oběťmi ruských násilníků jsou děti i starší ženy, uvedl Kyslycja, přičemž se odkazoval na informace ministerstva vnitra.

Pattenová, která rovněž navštívila přijímací střediska a hraniční přechody v Polsku a Moldavsku, citovala několik zatím neověřených svědectví ohledně pokusů o obchodování s lidmi, píše AP. Vyjádřila zároveň znepokojení nad „nedostatečně důsledným prověřováním nabídek ubytování a transportu“ pro Ukrajince prchající před boji, z nichž více než 90 procent tvoří ženy a děti.

Ukrajina podle ní zřídila dočasnou pracovní skupinu věnující se obchodování s lidmi a poznamenala, že stejně důležité je zajistit systémy ochrany pro uprchlíky ve všech tranzitních a cílových zemích i na hraničních přechodech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com