Prezidentem Černé Hory bude podle prognóz prozápadní ekonom Jakov Milatović

Prezidentem Černé Hory se stane prozápadní ekonom Jakov Milatović. Vyplývá to z povolební prognózy agentury CEMI provedené po sečtení 62,7 procenta hlasů. Milatović podle ní získá 60,1 procenta hlasů. Současnému prezidentovi Milovi Djukanovičovi agentura předpovídá zisk 39,9 procenta hlasů. Milatovičovi podle analytiků hraje do karet touha po politické změně v zemi, kterou Djukanović v různých funkcích vedl posledních 30 let.

Milatović je šestatřicetiletý bývalý ministr hospodářství, který má podle agentury DPA blízko k srbské pravoslavné církvi a podporuje vstup Černé Hory do Evropské unie. V prvním kole prezidentské volby 19. března skončil druhý za Djukanovičem; hned po něm mu ale vyjádřili podporu třetí a čtvrtý kandidát v pořadí.

Výsledek dnešních prezidentských voleb je v této balkánské zemi rozhodující pro rovnováhu moci. Černohorci půjdou za dva měsíce k volbám znovu, aby vybrali své zástupce v parlamentu, který prezident Djukanović rozpustil v půlce března. Výkonnou moc v zemi kromě dosluhujícího Djukanoviče zastává už od loňského srpna vláda v demisi.

ČTK

  Konvoj amerických vojáků projíždí Českem. Tři skupiny jsou v Rančířově, čtvrtá se zdržela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com