Výbuch v Petrohradu zabil vlivného ruského válečného blogera

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu dnes zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Podle místních úřadů si exploze vyžádala dalších 25 zraněných. Vyšetřovatelé uvedli, že ji způsobilo „výbušné zařízení“. Tatarskij měl na svém profilu na síti Telegram více než půl milionu sledujících a byl podporovatelem ruské invaze na Ukrajinu. Zástupce proruských separatistů na východní Ukrajině Denis Pušilin obvinil z blogerovy vraždy Kyjev, představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak čin označil za vnitrostátní terorismus a součást ruského vnitropolitického boje.

Čtyřicetiletý Tatarskij (vlastním jménem Maxim Fomin) zahynul v kavárně Street Food Bar No. 1 na Univerzitním nábřeží v centru druhého největšího ruského města. Podle petrohradského zpravodajského webu Fontanka patřila kavárna v minulosti šéfovi žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijovi Prigožinovi. Tatarskij do kavárny zavítal kvůli „vlasteneckému večeru“.

Záchranné složky, které citovala agentura TASS a portál Meduza, uvedly, že na místě explodovala výbušnina o síle ekvivalentu 200 gramů TNT. Ukrytá byla podle agentury RIA Novosti v sošce, kterou blogerovi dala do ruky jistá žena. Zpravodajský web Mash zveřejnil na telegramu záběry, které podle něj zobrazují Tatarského krátce před výbuchem, jak obdivuje dar – pozlacenou bustu. Žena, která mu ji dala, se podle ruských médií poté postavila na druhou stranu místnosti, ale bezprostředně ji neopustila.

Na záběrech incidentu, které se šíří na sociálních sítích, je patrné, že výbuch vytloukl sklo z oken kavárny a zdemoloval venkovní krytou terasu. Petrohradský gubernátor Alexandr Beglov uvedl, že zranění utrpělo 25 lidí a 19 z nich muselo být hospitalizováno.

Vyšetřovatelé později potvrdili, že explozi způsobilo „výbušné zařízení“, a oznámili, že zahájili vyšetřování kvůli podezření z vraždy. Úmrtí Tatarského potvrdilo i ruské ministerstvo vnitra. Podle agentury RIA Novosti nevznikl na místě požár.

  Pfizer a BioNTech navýší dodávky vakcíny do EU

Tatarskij byl jedním z nejznámějších ruských vojenských blogerů, který denně natáčel videa. Mimo jiné byl podle agentury TASS přítomen v Kremlu, když ruský prezident Vladimir Putin loni oznámil anexi čtyř oblastí na jihu a východě Ukrajiny. Podle webu Meduza byl původem z Donbasu na východě Ukrajiny, kde bojoval na straně samozvaných lidových republik Doněcké (DNR) a Luhanské (LNR). Předtím si odpykával trest ve vězení za ozbrojenou loupež. Podle agentury Reuters Tatarskij sice ruskou invazi na Ukrajinu podporoval, nezřídka ale kritizoval postup ruského armádního velení.

Pozadí výbuchu zatím není jasné. K činu se nikdo nepřihlásil. Pokud se ale Tatarskij stal terčem atentátu, šlo by už o druhý podobný útok v Rusku na významnou osobu spojenou s válkou na Ukrajině. Loni v srpnu zahynula při explozi vozu Darja Duginová, dcera ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina, který měl být zřejmě původně terčem atentátu. Ruská tajná služba FSB útok přisoudila ukrajinským tajným službám. Kyjev to popřel.

Vůdce proruských separatistů ve východoukrajinské Doněcké oblasti Denis Pušilin obvinil z Tatarského vraždy Kyjev. „Teroristé to jinak neumějí. Kyjevský režim je teroristický režim. Musí být zničen,“ uvedl. Pro své tvrzení ale neposkytl žádné důkazy. „Pavouci požírají jeden druhého ve sklenici,“ napsal na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podljak. Podle něj bylo jen otázkou času, kdy se „vnitrostátní terorismus stane nástrojem vnitřního politického boje“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com