Rusko postupuje v Bachmutu, ohrožena je zásobovací cesta Ukrajinců, hlásí Londýn

Postup ruských sil v bitvě o ukrajinské město Bachmut dostává v posledních dnech spád, Rusové ovládli západní břeh řeky Bachmutky a velmi pravděpodobně postoupili dál do centra města. Ve svém hlášení to na twitteru uvedla britská vojenská rozvědka. V ohrožení je podle ní klíčová silnice vedoucí z města na západ, kterou Ukrajinci používají pro zásobování.

Jednotky ruské pravidelné armády v západní části města zřejmě posílily své pozice a znovu efektivněji využívají dělostřelectvo. Podle Londýna je reálnou možností, že v této oblasti žoldnéřská Wagnerova skupina přerušila spory s ministerstvem obrany v Moskvě a funguje mezi nimi lepší spolupráce.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj agentuře Reuters k bojům v Bachmutu řekl, že „Rusko má na některých místech taktický úspěch, ale platí za to vysokou cenu“. Ukrajinské jednotky podle něho mají situaci ve městě pod kontrolou a vědí, o co Rusům jde a efektivně se brání navzdory ruské početní převaze.

„Situace je těžká, nepřítel soustředí maximální úsilí, aby Bachmut ovládnul. … Podnikáme všechny kroky s cílem, aby nepřítel neprolomil naši obranu a abychom mu způsobili co nejvyšší škody a ušetřili naše vojáky,“ řekl Čerevatyj.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek nepřímo připustil, že Rusové ovládli většinu města. Útočníci se snaží obklíčit ukrajinskou obranu v Bachmutu, kde se odehrávají nejtěžší boje v oblasti Donbasu. O východoukrajinský Bachmut svádějí ukrajinští obránci a ruské invazní síly těžké boje už půl roku. Podle západních vojenských analytiků má Bachmut spornou strategickou důležitost, kvůli délce bojů a velkým ztrátám na obou stranách však získal velký symbolický význam.

Agentura TASS informovala, že ve čtvrtek v Rusy ovládaném Doněcku zemřeli čtyři civilisté na parkovišti, kam dopadly dělostřelecké granáty. Tři lidé přišli o život v Lysyčansku na severovýchod od Doněcku při výbuchu na autobusové zastávce.

  Putin: Rusko vyčlení na rozvoj ovládnutých území na Ukrajině biliony rublů

Úřady v jihoukrajinské Chersonské oblasti uvedly, že při ruském ostřelování ve čtvrtek utrpělo zranění nejméně sedm lidí. V Mykolajivské oblasti Rusové dnes ráno útočili na Očakiv, poškodili při tom obytné domy i městskou infrastrukturu. Informace jsou zatím o dvou zraněných, píše portál RBK Ukrajina. Jednotlivá tvrzení znepřátelených stran ale nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.

Ruská tajná služba FSB podle agentury TASS v Rusy obsazené části Chersonské oblasti zadržela agenta ukrajinské rozvědky SBU, který se svým spolupracovníkem sbíral informace o rozmístění a přesunech ruských sil. Údaje o přesunech a o ruské vojenské technice podle agentury společně s mapami a zeměpisnými souřadnicemi posílali SBU prostřednictvím internetových komunikátorů, aby Ukrajinci mohli přesně zaměřit dělostřelecké a raketové útoky. FSB uvedla, že se oba zadržení Ukrajinci přiznali. Za špionáž jim hrozí dvacet let vězení, uvádí TASS.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com