Demonstrace proti důchodové reformě ve Francii pokračují s klesající účastí

Francouzské odbory svolaly na 13. dubna 2023 demonstrace a stávky proti vládní důchodové reformě, kterých se podle ministerstva vnitra zúčastnilo 380 000 lidí. Odborový svaz CGT však informoval o 1,5 milionu demonstrantů a původně uváděl, že účastníků bylo „přes milion“. Tyto údaje potvrzují klesající účast na protestech, které dnes proběhly již ve 12. kole. V pátek bude Ústavní rada rozhodovat o osudu reformy, která by mohla být zcela nebo částečně zrušena.

Pařížský pochod se dnes vydal jinou trasou, která začínala u budovy Opery. Podle pařížské prefektury vyjádřilo nespokojenost s vládními penzijními plány 42 000 lidí. Odhady odborů jsou však téměř desetkrát vyšší – 400 000 účastníků. V Paříži policie do 18:00 zadržela 36 osob a deset příslušníků ozbrojených složek bylo podle deníku Le Monde zraněno. Na bezpečnost demonstrací v celé Francii dohlíželo 11 500 policistů, z toho 4 200 v hlavním městě.

Protesty v Nantes, kde policie nahlásila 10 000 lidí, provázely násilnosti. Když dav procházel prefekturou, lidé začali házet předměty a policie odpověděla slzným plynem. Na policii byla také házena zábavná pyrotechnika a agresivní účastníci zapálili několik ohňů. Setkání v Rennes mělo také neřízený průběh, neboť bylo zapáleno několik popelnic a dvě auta, Tesla a Mercedes. Po oficiálním ukončení průvodu se několik maskovaných osob vydalo do centra města a zaútočilo na policii, která odpověděla vodními děly.

Protesty podle agentury Reuters narušily také dopravu na řece Rýn, kde stávkující zablokovali jedno ze zdymadel. Protestní akce tentokrát tolik neovlivnily dopravu, ale připojilo se k nim velké množství středních a vysokých škol, uvedla agentura AFP. Dnes ráno protestující na dvě hodiny zablokovali vjezd do rafinerie Feyzin nedaleko Lyonu.

Na dnešek bylo ohlášeno celkem 270 akcí, včetně protestu sběračů odpadu. Zablokovali spalovnu odpadů jižně od Paříže a zabránili výjezdu popelářských vozů. Protestující také navršili pytle s odpadky před Ústavní radu, která v pátek rozhodne, zda reforma přijatá bez souhlasu dolní komory parlamentu vstoupí v platnost.

  Několik stovek lidí v Praze demonstrovalo proti vládě

„Mobilizace ještě zdaleka není u konce. Budeme pokračovat v protestech, dokud reformu nestáhnou,“ uvedla odborová předák CGT Sophie Binetová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com