Nepracuješ, nedostaneš zaplaceno. Zdechovský je pro snížení platu politikům, kteří nechodí do práce

FOTO: Stavros Tzovaras / EPP

Byl bych pro, aby se politikům, kteří nepracují a nechodí do práce, snížil plat o 50 procent, oznámil v pátek europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Šlo by podle něj o silný signál k voličům. Jako příklad uvedl Andreje Babiše (ANO), který se během tohoto volebního období účastnil jen třetiny hlasování.

„Politici nejsou a nesmí být žádná privilegovaná skupina. Mají mandát od voličů a ten by měli řádně vykonávat. Pokud tedy někdo nechodí měsíce do práce, tak by neměl brát plat, nebo by se mu měl radikálně snížit. Pokud chtějí politici po lidech úspory, musí jít příkladem,“ napsal Zdechovský na twitter.

Míří tím na konkrétní osoby. „Jako člen kontrolního výboru Evropského parlamentu mám možnost vidět řadu věcí, které běžný občan neví. Třeba to, že řada kolegů prostě do práce nejezdí a ani se neúčastní žádných delegací,“ sdělil deníku FORUM 24. „Příkladem jsou různí miliardáři, jako je Babiš nebo v EP Berlusconi,“ dodal.

Mandát těmto lidem odebrat nelze, bylo by to protiústavní, uvedl Zdechovský. Společnost tím ale podle něj může ukázat, že podobné chování nebude tolerovat. „Prostě nepracuješ, nebudeš za to hodnocen. A to je silný signál k voličům.“

Například poslanecká sněmovna se po volbách v roce 2021 poprvé sešla 8. listopadu minulého roku, od té doby má za sebou 62 ukončených schůzí. Hlasovalo se celkem 2943krát. Zmíněný poslanec Andrej Babiš se z toho účastnil pouze 1017 hlasování, tedy přibližně 34 procent. Dřív na tom ale býval ještě hůř. V první polovině roku 2022 se účastnil 15 procent hlasování, v druhé se potom propadl na 5 procent a byl tak druhým nejhorším poslancem. Navíc jako jediný v dolní komoře parlamentu není členem žádného výboru.

  Kyjev odsoudil sobotní demonstraci v Praze a označil ji za proruskou

Dnes platí usnesení z roku 2019, kdy se postihují pouze ti poslanci, kteří se ze schůze neomluví. Za dvě řádně neomluvené absence během měsíce může poslanec přijít o polovinu platu, při čtyřech pak o plat celý. Sankce ale funguje jen na papíře. Stačí totiž, když poslanec napíše, že se omlouvá, a to i zpětně. Důvody nikdo nekontroluje.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com