Ministři zahraničí G7 ujistili Ukrajinu o podpoře, kritizovali Rusko a Čínu

Ministři zahraničí ekonomicky vyspělých zemí G7 ujistili Ukrajinu o „maximální podpoře“, odsoudili „nezodpovědnou jadernou rétoriku“ Ruska a vyzvali Čínu, aby se chovala jako zodpovědný člen mezinárodního společenství. Uvádí se to v závěrečném komuniké po třídenním jednání v japonské Karuizawě. Informují o něm zahraniční agentury.

Skupina, která sdružuje Británii, Kanadu, Německo, Francii, Itálii, Japonsko, Spojené státy plus Evropskou unii, dala najevo odhodlání ještě přitvrdit sankce vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. „Válečné zločiny a další zvěrstva, jako jsou ruské útoky na civilisty a kritickou civilní infrastrukturu, nemohou zůstat beztrestné,“ uvedla G7 podle agentury AP.

Také třetí strany, které pomáhají Rusku v jeho válce proti Ukrajině, skupina G7 varovala, že zaplatí „vysokou cenu“. Slovy o ruské jaderné rétorice šéfové diplomacií reagovali především na březnové oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho země rozmístí taktické jaderné zbraně v Bělorusku, které je ruským spojencem.

V případě Číny uskupení kritizovalo „expanzivní námořní nároky Číny v Jihočínském moři“, pro něž podle G7 neexistuje žádný právní základ. Peking také vyzvalo, aby se zdržel „výhrůžek, nátlaku, zastrašování nebo použití síly“. Pokud jde o Tchaj-wan, který si Čína nárokuje, odmítla G7 podle agentury DPA důrazně „všechny jednostranné pokusy změnit status quo silou nebo nátlakem.“

Peking závěry setkání ministrů G7 odsoudil, podle něj jde o hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny a záměrnou a zlovolnou diskreditaci země. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin uvedl, že komuniké je „plné arogance a předsudků vůči Číně“ a že Peking kvůli tomu hodlá intervenovat u hostitelského Japonska.

ČTK

  Lipavský jednal ve Washingtonu s Blinkenem, který ocenil českou podporu Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com