Plzeň deklasovala Zlín 4:0 a na čelo ztrácí šest bodů, dva góly dal Vlkanova

Fotbalisté Plzně ve 28. kole první ligy doma deklasovali poslední Zlín 4:0. Západočeští obhájci titulu z třetího místa tabulky ztrácejí šest bodů na vedoucí Slavii a druhou Spartu, s níž se ve středu utkají na Letné. Dvě branky vstřelil střídající Adam Vlkanova.

Viktorii nasměroval za pátou ligovou výhrou nad Zlínem po sobě ve 34. minutě kapitán Lukáš Hejda, mezi 49. a 57. minutou přidal další dva góly Vlkanova a v závěru uzavřel skóre další náhradník Tomáš Chorý. „Ševci“ prohráli čtvrté z posledních pěti kol a chybí jim tři body na patnácté Pardubice.

V souboji bývalých reprezentačních trenérů uspěl domácí Michal Bílek, jenž v minulosti vedl Zlín. Jeho kouči Pavlu Vrbovi naopak nevyšel návrat na stadion bývalého mužstva, které dovedl ke třem titulům.

Bílek v základní sestavě udělal čtyři změny oproti minulému prohranému utkání v Ostravě. Od začátku překvapivě nastoupili i krajní záložníci Jirka s Pilařem a útočník Durosinmi.

Obměněná Viktoria se rozjížděla docela pomalu. V 15. minutě sice Jemelka dostal zblízka míč do zlínské branky, ale gól byl odvolán kvůli ofsajdu. Domácí však byli v ofenzivě dál nebezpečnější. Jirkův střílený centr brankář Rakovan konečky prstů vytlačil na roh, později Durosinmi hlavičkoval nepřesně.

Plzeňští otevřeli skóre ve 34. minutě. Sýkora z přímého kopu nacentroval do šestnáctky a Hejda se prosadil přesnou hlavičkou. Třiatřicetiletý stoper vstřelil druhou branku v ligové sezoně a celkově 25. v nejvyšší soutěži.

Zlín mohl zničehonic vyrovnat krátce před pauzou, ale gólman Staněk vytáhl Hlinkovu ránu nad břevno. Slovenský záložník ještě v nastavení z dálky vypálil těsně nad.

Západočechům vyšel vstup do druhého poločasu. Sýkora rozehrál roh na Vlkanovu a střídající záložník po necelých čtyřech minutách na hřišti překonal Rakovana přesnou střelou.

O chvíli později si nikým nehlídaný Vlkanova naskočil na Pilařův centr a umístěnou hlavičkou zvýšil na 3:0. V tomto ligovém ročníku si polepšil na pět gólů, trefil se poprvé od února. Dvě trefy v jednom utkání nejvyšší soutěže zaznamenal podruhé v kariéře, premiérově se mu to povedlo shodou okolností ve Zlíně v říjnu 2021, kdy oblékal dres Hradce Králové.

  Fotbalová Sparta postavila Jankta po dopravním incidentu mimo tým

Po delší nezajímavé pasáži v 86. minutě Kliment v souhře střídajících hráčů našel Chorého a ten snadno zamířil do odkryté branky. Osmadvacetiletý útočník se 12. zásahem v sezoně nejvyšší soutěže osamostatnil v čele týmové tabulky střelců.

Plzeň doma v lize nad moravským soupeřem zvítězila v šestém duelu po sobě. Zlín v nejvyšší soutěži protáhl čekání na venkovní vítězství na 28 zápasů, nevyhrál tam od srpna 2021.

28. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň – Trinity Zlín 4:0 (1:0)

Branky: 49. a 57. Vlkanova, 34. Hejda, 86. Chorý. Rozhodčí: Křepský – Váňa, Dohnálek – Starý (video). ŽK Sýkora – Hlinka. Diváci: 8415.

Sestavy:

Plzeň: Staněk – Holík, Hejda (81. Kaša), Jemelka, Sýkora – Kalvach, Bucha – Jirka (46. Vlkanova), Vydra (67. Kliment), Pilař (67. Květ) – Durosinmi (46. Chorý). Trenér: Bílek.

Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Kolář, Procházka – Hlinka, Hrubý (73. Didiba) – Vukadinovič (73. Dramé), Slončík (62. Hellebrand), Fantiš (74. Reiter) – Kovinič (62. Silný). Trenér: Vrba.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com