Lavrov v New Yorku označil Kyjev za zločinecký režim, šéf OSN vedle něj mluvil o utrpení Ukrajinců

irozhlas.cz

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v pondělí obvinil Západ z hegemonistických snah a obhajoval vpád na Ukrajinu. Učinil tak v projevu na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku. „Ukrajinskou otázku“ podle Lavrova nelze posuzovat odděleně od geopolitického vývoje, kdy Severoatlantická aliance (NATO) už léta ohrožuje bezpečnost Ruska.

„Jde o to, jak se budou v budoucnu utvářet mezinárodní vztahy: budováním pevného konsensu založeného na rovnováze zájmů nebo agresivním a nevyzpytatelným prosazováním nadvlády Washingtonu,“ zdůraznil Lavrov.

Ukrajina podle něj už roky představuje hrozbu pro ruskou bezpečnost. Kyjev přitom nazval „zločineckým režimem“. Podle Lavrova, jenž také kritizoval dodávky západních zbraní na Ukrajinu, se svět dostal do mnohem nebezpečnější situace než za studené války.

Ruský ministr také obvinil Mezinárodní měnový fond, že se přeměnil v orgán pracující pro „dosažení cílů Spojených států a jejich spojenců, včetně cílů vojenské povahy“. OSN prožívá hlubokou krizi a mohou za to právě USA, které „chtějí zničit architekturu“ organizace, řekl dále Lavrov, který schůzi RB OSN řídil.

Po pravici seděl Guterres

Po jeho pravici seděl generální tajemník OSN, Portugalec António Guterres, který Rusko obvinil z „devastace“ Ukrajiny. Ruská invaze odporuje Chartě OSN a způsobila napadené zemi „masivní utrpení“.

Guterres si také postěžoval, že nynější multilaterální uspořádání světa je pod tlakem jako dosud nikdy od založení OSN. „Napětí mezi hlavními světovými mocnostmi je na historickém maximu,“ varoval šéf OSN, načež vyzval k mírovému řešení konfliktů.

Zdroj: novinky.cz

  Izraelská armáda i Hamás pokračují v útocích. Město Gaza zasáhlo během noci přes sto raket

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com