Letiště Praha loni vykázalo čistý zisk 283 milionů

cnn.iprima.cz

Společnost Letiště Praha vykázala za loňský rok čistý zisk 283 milionů korun, když v roce 2021 firma skončila téměř v miliardové ztrátě kvůli pandemii covid-19. Oproti roku 2019 je však loňský výsledek stále nižší o zhruba 2,7 miliardy Kč. Hrubý provozní zisk (EBITDA) mělo letiště loni 2,2 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než v předešlém roce. Letiště Praha to dnes uvedlo v tiskové zprávě.

Výsledky hospodaření pozitivně ovlivnil nárůst počtu odbavených cestujících, který meziročně stoupl o více než šest milionů na 10,7 milionu. Stále však počet nedosáhl na čísla před covidem. „Letiště Praha meziročně více než zdvojnásobilo počet odbavených pasažérů a provozní zisk zvýšilo o dvě miliardy korun. Navzdory menšímu počtu zaměstnanců, než by byl optimální stav, se tak odrazilo od covidového dna. A očekávám, že letos bude pokračovat v postupném návratu k dřívější vytíženosti a ziskům umožňujícím pokračovat v plánovaných investicích,“ uvedl k výsledkům hospodaření ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle předsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Pose firma v loňském roce investovala více než 1,1 miliardy Kč. „Největšími projekty byla celková rekonstrukce Terminálu 3, pojezdových drah a výměna náhradních zdrojů pro hlavní vzletovou a přistávací dráhu,“ dodal.

Letiště Václava Havla Praha bylo v průběhu roku 2022 spojeno přímou linkou se 147 destinacemi, nabídku zajišťovalo 58 dopravců.  Letiště Praha očekává v letošním roce překročení hranice 13 milionů odbavených cestujících. I toto číslo by však stále bylo pod hranicí z předcovidového roku 2019, kdy letiště odbavilo 17,8 milionu pasažérů.

ČTK

  Pohonné hmoty v ČR začaly po několika týdnech opět zdražovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com