Putin označil za prioritu integraci ovládnutých území na Ukrajině do Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin za prioritu Moskvy označil úplnou integraci ruskými silami ovládnutých území na Ukrajině do Ruské federace. Informovala o tom agentura TASS. Rusko už loni v září prohlásilo čtyři ukrajinské regiony za součást země. Západ ale tento pokus o anexi dalšího ukrajinského území odsoudil a mezinárodní společenství dotčené oblasti dál považuje za součást Ukrajiny.

„Prioritou je právní zajištění úplné integrace čtyř regionů, které se 30. září roku 2022 připojily k Rusku, tedy Doněcké a Luhanské lidové republiky, Záporožské oblasti a Chersonské oblasti,“ prohlásil dnes Putin. Moskvou narychlo zorganizované hlasování na ruskými jednotami okupovaných částech Ukrajiny mezinárodní společenství neuznalo.

„Je potřeba chopit se této práce systematicky, aby se lidé cítili součástí jednotného ekonomického, vzdělávacího a kulturního prostředí naší země,“ zdůraznil.

Rusko sice tvrdí, že čtyři jmenované ukrajinské oblasti jsou jeho součástí, ve skutečnosti se mu ale nepodařilo tyto regiony ani plně ovládnout. Jen několik týdnů poté, co Putin při slavnostním ceremoniálu ohlašoval jejich připojení, musela Moskva navíc přiznat stažení z jihoukrajinského Chersonu, tedy oblastního centra jedné z nich.

Na ovládnutých územích se Rusko snaží upevňovat své pozice. Tento týden například Putin podepsal nařízení umožňující v budoucnu deportovat z anektovaných ukrajinských území obyvatele, kteří nepřijali ruské občanství.

Ruský postup na Ukrajině se v posledních měsících prakticky zastavil a pozornost se nyní upírá k protiofenzivě, do níž podle očekávání Kyjev přejde ještě během jara.

ČTK

  Češi jsou dědičné hnidy, napsal ruský nacionalista Girkin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com