Premiér Fiala bude jednat s Pavlem o výměně ministra i o rozpočtu

Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes večer sejde s prezidentem Petrem Pavlem, aby spolu jednali o obměně na místě ministra školství nebo o návrzích na konsolidaci rozpočtu. Dosavadní ministr Vladimír Balaš (STAN) předminulý týden ohlásil rezignaci ze zdravotních důvodů. Nahradit ho má dosavadní ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) a na jeho místo se přesune nynější náměstka ministra zahraničí Martin Dvořák. Bek se tak stane už třetím ministrem školství v nynější koaliční vládě. Členy vlády do funkcí jmenuje prezident. Podle dřívějších informací by mohl Beka jmenovat v tomto týdnu.

Dalším tématem dnešního setkání mají být i koaliční návrhy na konsolidaci státního rozpočtu. Konsolidační balíček chce vláda představit v nejbližších týdnech. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by balíček měl snížit strukturální deficit státního rozpočtu o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), tedy asi 70 miliard korun. Strukturální schodek představuje výsledek hospodaření státu po očištění o vliv hospodářského cyklu, loni podle ministerstva financí byl 2,6 procenta HDP.

Fiala ještě před několika týdny v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové uvedl, že vláda nechce zvyšovat celkové daňové zatížení občanů.

ČTK

  Jurečka: Podstatná jednání o konsolidačním balíčku by měla být tento týden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com