Fiala: Za inflaci je zodpovědná ČNB, guvernér by neměl házet vinu na vládu

seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala (ODS) zpochybnil slova guvernéra České národní banky Aleše Michla o proinflačním působení deficitů státního rozpočtu. Za inflaci je zodpovědná především ČNB, její guvernér by neměl házet vinu na vládu, řekl dnes premiér v rozhovoru pro CNN Prima News. Naznačil, že centrální banka by mohla proti inflaci udělat víc.

Michl schodek státního rozpočtu, který ke konci dubna vystoupal na 200 miliard korun, dnes zmínil ve vyjádření k možnému dalšímu vývoji úrokových sazeb. Pokud nebude vládní balíček ke konsolidaci veřejných financí dost věrohodný, bude muset ČNB podle Michla bojovat proti proinflačnímu impulzu, který vytvářejí deficity státního rozpočtu. „Pokud nevznikne důvěryhodný konsolidační balíček a nebude patrná snaha o zodpovědné rozpočty, bude ČNB nucena zvýšit úrokové sazby,“ řekl guvernér.

Spotřebitelské ceny v Česku v březnu meziročně vzrostly o 15 procent, na podobných a vyšších úrovních se inflace drží téměř rok. Podle Fialy je rychlejší snižování inflace především úkolem ČNB. Není třeba se obviňovat, vláda a centrální banka by měly spolupracovat, řekl premiér. Vládě podle něj nepřísluší komentovat kroky centrální banky. „Ale pokud vyzývá pan guvernér vládu k tomu, aby konala, tak já říkám, že koná, a ptám se, jestli dostatečné koná také ČNB,“ dodal.

Konsolidační balíček, o kterém Michl mluvil, chce vláda představit v polovině května. Měl by snížit strukturální deficit asi o procento hrubého domácího produktu, tedy zhruba o 70 miliard korun. Loni byl tento schodek 2,6 procenta HDP. Podle některých ekonomů i politiků by ale ozdravování veřejných financí mělo být rychlejší.

  Uživatelé po celém světě se potýkají s výpadkem komunikační aplikace WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com