USA vědí, že v nás mají klíčového partnera, řekl Lipavský na závěr své návštěvy

Spojené státy „si velmi dobře uvědomují, že v nás mají klíčového globálního partnera: máme co nabídnout a naše zahraniční politika je konečně srozumitelná“. Na závěr své návštěvy Spojených států to ve vyjádření pro média zprostředkovaném Černínským palácem uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský. Pravidelná setkání se svým americkým protějškem Antonym Blinken označil za důkaz toho, jak dobré vztahy mezi USA a Českou republikou panují.

Rovněž poznamenal, že ujednání Artemis, které během návštěvy podepsal, otevírá českým vědcům, univerzitám a firmám další možnosti, jak se zapojit do mírového výzkumu vesmíru.

„Zástupci americké strany nám opakovaně říkali, že velmi oceňují naši strategii v Indo-Pacifiku a že s námi chtějí spolupracovat. Zajímali se například velmi konkrétně o naše aktivity v Indii, na Tchaj-wanu a dále i v oblasti subsaharské Afriky,“ řekl Lipavský.

Český ministr zahraničí do Spojených států přiletěl začátkem týdne. Oficiální program zahájil setkáním se svým americkým protějškem Blinkenem, s nímž jednal o posílení dvoustranných vztahů, o podpoře Ukrajiny nebo o spolupráci v indopacifickém regionu. „Tony Blinken nám několikrát poděkoval za pomoc, kterou Ukrajině poskytujeme. Jsme za jedno v tom, že je potřeba co nejrychleji utnout ruské imperiální choutky a zajistit, že územní celistvost a suverenita budou obnoveny,“ řekl Lipavský po setkání.

Šéf české diplomacie během návštěvy také podepsal ujednání Artemis, iniciativu USA pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles. „Věříme, že tento podpis odstartuje rozvoj institucionální a průmyslové spolupráce v komunitě Artemis i přímo mezi Českem a Spojenými státy v oblasti kosmických aktivit, včetně těch vedoucích k případnému letu do vesmíru,“ poznamenal Lipavský.

Ministr zahraničí v USA také zahájil 11. ročník Strategického dialogu mezi ministerstvy zahraničí ČR a USA, a to společně s náměstkyní pro politické záležitosti amerického ministerstva zahraničí Victorií Nulandovou. Setkal se mimo jiné s předsedy institutů politických stran – National Democratic Institute a International Republican Institute a zúčastnil se expertního jednání amerického prestižního think-tanku Atlantic Council.

  Reuters: USA pošlou Ukrajině rakety vzduch-země

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com