Prigožinova hysterie nebo Kremelská zamyšlená linie.

Jeden z nejvyšších kremelských zločinců, majitel společnosti Wagner PMC Prigožin, vydal další prohlášení.

Ve svém dopise, podpořeném videoposelstvím vedení ministerstva obrany, ostře varoval, že stáhne wagnerovce z Bachmutu, aby si „lízal rány“, a učiní tak 10. května.

„Oficiálně se obracím na náčelníka generálního štábu, ministra obrany, vrchního velitele a lid Ruska. Prohlašuji jménem bojovníků Wagnerovy PMC, jménem velení Wagnerovy PMC, že 10. května jsme nuceni předat pozice v osadě Bachmut jednotkám ministerstva obrany a stáhnout zbytky Wagnerovy PMC do týlových táborů k lízání ran. Jednotky Wágnerova PMC stahuji, protože při nedostatku munice jsou odsouzeny k nesmyslné smrti.“

Podstatou prohlášení Putinova kuchaře (tak se Prigožinovi také říká) je žaloba na ministerstvo obrany za nedodání zbraní pro bojovníky Vagnera. Konkrétně uvedl, že „munice došla už v dubnu, ale wagnerovci pokračovali v útoku, přestože síly obránců byly v přesile pět ku jedné“.

Prigožin si také stěžoval, že kvůli nedostatku munice jsou ztráty žoldnéřů obrovské.

Vůdce Wagnerovy PMC slíbil, že „9. května, na počest svátku, budou žoldnéři držet své pozice a hned následující den opustí Bachmut“.

Situaci, která slibuje další kolo konfrontace v moskevských mocenských kancelářích, již komentoval Kreml.

Učinil tak zejména Putinův tiskový tajemník Peskov. Komentář Putinovy mluvící hlavy se však omezil na to, že Kreml již Prigožinovo prohlášení viděl, ale nemá na něj co říci, protože průběh války nelze komentovat.

Je třeba poznamenat, že prohlášení předcházelo jiné video natočené týmž Prigožinem.

Záběry, na nichž jsou vidět řady mrtvých „wagnerovců“, jsou doprovázeny sprostými výrazy, jimiž Prigožin bez ostychu nadává vedení ruské pravidelné armády – konkrétně ministru obrany a náčelníkovi ruského generálního štábu.

Mimochodem, obrovské ztráty mezi wagnerovci potvrzuje i Institut pro studium války (ISW). Podle analytiků zůstává na frontě jen pětina wagnerovců.

  Podpora Ukrajiny jako záruky míru. Pavel o evropské bezpečnosti.

Na podobný trend poukazuje i Bílý dům, podle něhož Wagner na Ukrajině ztratil více než 30 000 členů a nadále trpí obrovskými ztrátami.

Je však zajímavé, že pokud se dříve jakékoli údaje o ztrátách jak ve Vagnerově, tak v pravidelné armádě Ruské federace snažili zamlčet, nyní se z toho, zdá se, rozhodli udělat další plakát – jakousi spoušť pro ruské obyvatelstvo.

Není náhodou, že Prigožin natočil své video o mrtvých tělech a nadával na armádní velitele. Ruský lid to miluje a chování vůdce Wagnera je naprosto v souladu s aspiracemi Rusů.

Jedinou otázkou je, kdo takovou podívanou potřebuje. Je jasné, že nikdo nevěří v Prigožinovu upřímnost – je prostě naivní věřit v lidskost „člověka“, který se od mládí zabýval krádežemi, loupežemi, nucenou prostitucí a dalšími hrůznými věcmi, přičemž do svých plánů zapojoval i nezletilé.

Komu tedy nyní prospívá představení, které rozehrává Putinův kuchař.

Pravděpodobně z toho, co se děje, může mít prospěch sám kremelský vůdce. Tím, že Putin ukazuje divokost, hrůznost a hlavně neschopnost pana Prigožina, možná vysílá Západu signál – podívejte se, existují i strašnější exempláře než Putin sám.

Ale je možné, že poté, co byl Prigožin vychován samotným majitelem rf, se v určitém okamžiku dostal z jeho područí a snaží se hrát svou vlastní hru. Jak se ukazuje, je namířena proti kremelskému trpaslíkovi.

Takové uspořádání je pro Putina krajně nebezpečné, zejména v současné situaci, kdy jsou vojenské úspěchy rf v poslední době spojovány výhradně s Wagnerem.

Tím vlastně Prigožin získává důvěryhodnost, a tudíž i podporu ruského obyvatelstva, a to je pro vrchního velitele bunkru nepřijatelné.

Kromě toho hrozí, že Kreml ztratí tak závažnou páku, jakou je Wagnerův PMC, v předvečer očekávaného protiútoku ze strany Ukrajiny, což může vést k neuvěřitelným výsledkům.

  Šibenice pro poslance? Rusům propaganda funguje, co nezafungovalo, je česká policie

Je třeba také poznamenat, obrovskou podporu Prigožina mezi ruskými vlastenci. Je to Putinův kuchař, kterého vnímají jako hlavní politickou figuru a mluvčího veteránů.

Wagnerův konflikt s ministerstvem obrany posiluje nedůvěru Rusů v jejich vojenské a politické vedení. Výše uvedené faktory by mohly vyvolat vážné změny – pravděpodobnost vojenského převratu je již nyní děsivá.

Pro obyvatele divokého Ruska bude pravděpodobně velmi zajímavé sledovat zvraty, které se odehrávají v mocenských kancelářích, přesněji řečeno vzájemné vyřizování účtů.

To však není všechno. Vzhledem k tomu, že Wagnerova PMC může být stažena z řešení důležitých problémů na frontě, její místo zaujmou nováčci.

Kde myslíte, že ho vezmou? Přesně tak – do Ruska přichází nová mobilizační vlna.

Nyní mají Rusové na výběr – zemřít na Ukrajině, když byli mobilizováni a posláni na frontu, nebo padnout pod troskami převratu, který pravděpodobně povede Prichodžin.

O to přece musí jít – zvednout Rusko z kolen, což je heslo, kterým Putin a spol. krmí své obyvatelstvo už velmi dlouho. Nyní má toto obyvatelstvo na výběr mezi válkou a převratem.

Je pravda, že to všechno mohou proměnit v revoluci a změnit nejen osobnosti u moci, ale i samotný systém. Ale zda to potřebují sami Rusové, je řečnická otázka.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com