Ruská federace zintenzivňuje špionážní aktivity v evropských zemích a využívá migrační sítě v charitativních pseudoorganizacích

irozhlas.cz

Rusko se vyrovnává s masovým vyhoštěním důstojníků ruských zpravodajských služeb (GUR, SVR) působících pod diplomatickým krytím v různých evropských zemích. Během roku, kdy Rusko naplno rozvinulo agresi proti Ukrajině, bylo v zemích EU a NATO odhaleno více než 400 ruských zpravodajských důstojníků, kteří byli následně vyhoštěni zpět do Ruska. Řady ruských zpravodajských důstojníků byly silně prořídlé v Belgii, Polsku, Francii, Německu, Bulharsku, Finsku, Švédsku, Norsku a dalších zemích.

V důsledku toho se Moskva aktivně snaží obnovit své špionážní sítě, zejména za účelem shromažďování informací o evropské kritické infrastruktuře a dodávkách západních zbraní na Ukrajinu. To je pro Kreml zvláště důležité nyní, kdy by v nadcházejících týdnech mohl začít ukrajinský protiútok na Ruskem okupovaná území. Již před více než měsícem byla v polském Podkarpatském vojvodství zadržena skupina osob monitorujících železniční trasy. Mezi jejich úkoly patřilo rozpoznávání, monitorování a dokumentování vozidel převážejících západní zbraně na Ukrajinu.

Rusko vysílá do zemí EU nové špiony převlečené za uprchlíky. Jsou mezi nimi rodáci z Krymu, Donbasu a dalších okupovaných území Ukrajiny, kteří mohou být naverbováni ruskými bezpečnostními službami a zařazeni do migračních toků.

Ruští agenti jsou rovněž začleněni do proudu migrantů z Ruska od doby, kdy zde byla loni na podzim vyhlášena „částečná mobilizace“. V důsledku toho je velmi pravděpodobné, že nejméně 10 % Rusů, kteří v uplynulém roce opustili Ruskou federaci, pracuje pro ruské bezpečnostní služby.

Rusko systematicky využívá fondy charitativní pomoci ke shromažďování osobních údajů o ukrajinských občanech z řad uprchlíků, aktivistů, dobrovolníků, vojáků, kteří se léčí a rehabilitují v evropských zemích.

V květnu loňského roku se v Portugalsku objevil skandál týkající se ruských manželů s dvojím občanstvím, konkrétně Igora Chasina a jeho manželky Julie. Ti předávali osobní údaje ukrajinských uprchlíků a jejich rodin, které zůstaly na Ukrajině, ruským tajným službám a využívali k tomu Centrum pro podporu uprchlíků v Setúbalu a také sdružení migrantů z východní Evropy Unity.

  Zuřivý Putin vede na Ukrajině válku o infrastrukturu, než přijde chladné počasí

Rusko také financuje fiktivní charitativní organizace v zemích EU a NATO, které údajně pomáhají ukrajinským uprchlíkům. Právě prostřednictvím charitativních nadací se ruské speciální služby snaží získat informace o místech, trasách a načasování dodávek vojenské pomoci na Ukrajinu a pokračují ve shromažďování informací o ukrajinských uprchlících a jejich rodinách. Mezi takové struktury patří charitativní nadace Unity of Ukraine (USA), ukrajinské sdružení A.C.T.U.A. Leleka (Španělsko), škola pro ukrajinské uprchlické děti Vesna (Belgie), ukrajinská literární a kulturní nadace Jazyk Kalina (Slovensko), sdružení Vychyvanka (Francie) a další.

Ruská federace tak chce zintenzivnit své špionážní aktivity v evropských zemích, aby zabránila Evropě podpořit Ukrajinu v jejím boji proti ruskému agresorovi. Moskva přitom může k tomuto účelu použít jakýkoli vhodný nástroj, včetně charitativních organizací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com