Rusko zaútočí na podmořské kabely Západu, varuje šéf zpravodajců NATO

Šéf zpravodajských služeb NATO David Cattler uvedl, že Rusko mapuje klíčové podmořské systémy v Evropě. Varoval také před významným rizikem, že by Moskva mohla cílit na infrastrukturu v Evropě a Severní Americe. Cattler tak potvrzuje zjištění severských veřejnosprávních televizí, které v dubnu zveřejnily společné vyšetřování, podle kterého ruské vojenské a civilní lodě mapují infrastrukturu na mořském dni v Baltském a Severím moři. Informuje o tom agentura Bloomberg.

„Existují zvýšené obavy, že se Rusko může zaměřit na podmořské kabely a další kritickou infrastrukturu ve snaze narušit život na Západě a získat vliv na ty země, které poskytují podporu Ukrajině,“ uvedl Cattler.

Podmořské kabely přitom zajišťují 95 % internetové komunikace, přičemž podle NATO se díky ní uskuteční finanční transakce v hodnotě vyšší než 10 bilionů dolarů za den. „Rusko aktivně mapuje spojeneckou kritickou infrastrukturu na souši i na mořském dně, toto úsilí podporují ruské vojenské i civilní zpravodajské služby,“ řekl Cattler. Varoval také před „přetrvávajícím a významným rizikem“, že by Rusko mohlo zaútočit na spojenecké systémy.

Ruské hlídky

Ve společném vyšetřování, které v dubnu zveřejnily dánská, finská, švédská a norská veřejnoprávní televize, se uvádí, že ruské vojenské a civilní lodě mapují infrastrukturu na mořském dně v Baltském a Severním moři.

Jako jeden z důvodů zvýšených obav šéf zpravodajských služeb NATO uvedl ruskou vojenskou strategii, která vyzývá k rychlému zničení kritické infrastruktury v počátečních fázích konfliktu, což je taktika, kterou Moskva nasadila i na Ukrajině.

Průzkumný program

Jak Cattler uvedl, úsilí Kremlu je částečně vedeno programem podvodního průzkumu na ministerstvu obrany a je podporováno vojenskými a civilními zpravodajskými službami, které mají k dispozici značné zdroje v digitální, vesmírné, letecké, pozemní a námořní oblasti.

Ačkoli je Čína v této oblasti také aktivní, Cattler míní, že se více zajímá o nákup infrastruktury než o testování zranitelnosti ostatních. Podle něj hrozby existují také ze strany teroristů a dalších skupin, zejména v místech, kde se podmořské kabely nebo infrastruktura setkávají s pevninou.

  Šéfka EK: Komise navrhne zákon o produkci munice v EU, má to urychlit výrobu

NATO nedávno zřídilo koordinační jednotku pro podmořskou infrastrukturu pod vedením generálporučíka Hanse-Wernera Wiermanna, jejímž cílem je zvýšit bezpečnost spojeneckých systémů sdílením osvědčených postupů, informací a využitím technologií k zabezpečení spojů.

Vzhledem k tomu, že monitorování podmořské infrastruktury je obzvláště obtížnou výzvou, chce NATO podle Wiermanna přidat do svých systémů další vrstvu dohledu, která by pomocí analýzy dat signálu, jež by mohla poukazovat na manipulaci, identifikovala podezřelé chování v blízkosti nebo nad kritickými podmořskými kabely, potrubími a konektory.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com