Král Karel III. byl korunován ve Westminsterském opatství

Ve Westminsterském opatství skončila korunovace britského krále Karla III. a jeho manželky královny Camilly. Královský pár se v procesí vydá zpět do Buckinghamského paláce po stejné trase, jakou sem přijel a která vede kolem sídla britského parlamentu a přes Trafalgarské náměstí.

Cestou zpět jedou 74letý Karel III. a jeho o rok starší choť Camilla historickým pozlaceným kočárem, který váží 4000 kilogramů a je tažen osmi koňmi. Na sobě pro tuto příležitost mají pláště zhotovené speciálně pro ně dva, na nichž jsou vyšité přírodní motivy, které jsou královskému páru blízké. Zdobí je také národní symboly Anglie (růže), Skotska (bodlák) a Irska (čtyřlístek jetele).

List The Guardian dnešek hodnotí jako symbolický začátek nové královské éry v Británii a osobní naplnění pro muže, který strávil více než sedm desetiletí čekáním na trůn.

Při okázalém a starobylém rituálním obřadu, který se v Británii neuskutečnil od roku 1953, byl král pomazán svěceným olejem a složil královskou přísahu, načež mu canterburský arcibiskup Justin Welby za zvolání „Bůh ochraňuj krále!“ na hlavu nasadil korunu svatého Eduarda používanou při korunovacích od 17. století.

Korunována dnes byla i Camilla, které arcibiskup na hlavu nasadil pro ni speciálně upravenou korunu královny Marie.

Královský pár před koncem obřadu přistoupil ke svatému přijímání. Westminsterské opatství opustil za zpěvu hymny, král měl na sobě při odchodu imperiální státní korunu, která byla vyrobena v roce 1937 a byla do ní vsazena druhá část největšího diamantu na světě – Cullinan II. Je vyrobena ze zlata a váží kilogram. Je na ní bezmála 3000 diamantů. Její horní část zdobí safír svatého Eduarda.

Korunovaci Karla v londýnském opatství osobně přihlíželo přes 2200 hostů. Vedle státníků z více než 200 zemí byli na slavnost pozváni také nositelé Nobelovy ceny, náboženští představitelé, pracovníci komunitních a charitativních organizací i filmové a hudební celebrity. Za Česko se akce zúčastnil prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

  NATO se podle Stoltenberga musí připravit na dlouhou konfrontaci s Ruskem

Po příjezdu krále do Buckinghamského paláce zazní salva na počest královského páru, který kolem 15:15 SELČ vystoupí po boku dalších členů královské rodiny na balkóně svého sídla. Nad palácem proletí vojenská letadla, od spitfirů z druhé světové války po moderní stíhačky.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com