Turci volí prezidenta, podle průzkumů porazí Erdogana opoziční lídr Kiliçdaroglu

V Turecku se dnes konají prezidentské a parlamentní volby, které by mohly ukončit dvacetiletou vládu autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle průzkumů by ho mohl už v dnešním prvním kole porazit dlouholetý lídr opozice Kemal Kiliçdaroglu, jehož podporují všechny velké opoziční strany. Pokud nikdo nezíská přes 50 procent hlasů, uskuteční se druhé kolo prezidentských voleb 28. května.

Volební místnosti se otevřou v 8:00 místního času (7:00 SELČ) a zavřou v 16:00 SELČ. První výsledky se očekávají zhruba čtyři hodiny poté.

Nyní devětašedesátiletý Erdogan byl od roku 2003 premiérem a od roku 2014 je prezidentem. V předchozích volbách v roce 2018 vyhrál už v prvním kole, tehdy ale proti němu nestál jeden silný opoziční lídr.

Čtyřiasedmdesátiletý Kiliçdaroglu je kandidátem bloku šesti stran zvaného Národní aliance, v němž je i jeho Lidová republikánská strana (CHP), nyní druhá největší parlamentní formace. Podporu má ale i od druhé největší opoziční parlamentní strany, prokurdské Lidové demokratické strany (HDP).

Ve vítězství Kiliçdaroglua doufají i lidskoprávní aktivisté, za Erdoganova režimu totiž končili ve vězení i novináři, opoziční politici či nepohodlní státní úředníci jen za kritiku vlády. Zavřeny byly také desítky nezávislých novin či vydavatelství.

ČTK

  Nehammer se v pondělí setká s Putinem, oznámil mluvčí rakouské vlády

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com