Pavel letěl na Island s Čaputovou, jde jim o úsporu peněz i emisí

Český prezident Petr Pavel pro cestu na summit Rady Evropy, který dnes začíná na Islandu, využil stejné letadlo jako jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová. Už dříve se rozhodli některé cesty podnikat společně kvůli úsporám peněz i emisí. Dnes se k nim ve slovenském speciálu připojila i slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová.

„Je to úspora finančních prostředků a za jedno letadlo ušetříme uhlíkovou stopu,“ řekl Petr Pavel. Dodal, že během společné cesty má čas s Čaputovou projednat společné postoje k různým záležitostem.

Čaputová a Pavel se na tom, že na některá místa budou cestovat společně, dohodli hned po nástupu současné české hlavy státu do úřadu.

„Příště se zase svezu s českým prezidentem,“ řekla novinářům během letu Čaputová. Společně takto plánují letět na summit NATO, který se bude konat v červenci ve Vilniusu. „Je to důkaz dobrých bilaterálních vztahů,“ řekla prezidentka a dodala, že cestou z Reykjavíku slovenským speciálem poletí i rakouský prezident Alexander Van der Bellen a moldavská prezidentka Maia Sanduová. „Je to takový opravdový prezidentský speciál,“ podotkla Čaputová.

Prezidenti Česka a Slovenska koncem dubna spolu jeli vlakem z polského města Přemyšl na návštěvu Kyjeva. Řekli tehdy, že jejich společná cesta má i symbolický význam. Chtěli dát najevo, že země, které spolu v minulosti tvořily jeden stát, ale rozdělily se, dokážou mezi sebou mít výborné sousedské vztahy.

ČTK

  Po zřícení ledovce a záplavách v Indii zemřelo nejméně 14 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com