Ukrajinský oligarcha Ževago, který se skrývá před vydáním, je zapleten do úplatku 2,7 milionu dolarů pro předsedu ukrajinského nejvyššího soudu

Předseda Nejvyššího soudu Ukrajiny Vsevolod Kňazev byl zadržen při převzetí úplatku ve výši 2,7 milionu dolarů. Národní protikorupční úřad a Specializovaná protikorupční prokuratura Ukrajiny uvedly, že do úplatku byl zapojen Konstantin Ževago. Podle úřadu souvisí Kňazevův úplatek se soudním rozhodnutím v oligarchově zájmu.

Nejedná se o první trestní případ týkající se Ževaga. V září 2019 byl Kostyantyn Ževago v nepřítomnosti obviněn v kauze zpronevěry v bance Financi a kredit. V červenci 2021 ho Interpol zařadil na seznam mezinárodně hledaných osob. V prosinci 2022 byl Ževago na žádost ukrajinské strany zadržen v lyžařském středisku Courchevel. Soud ve francouzském městě Chambery nařídil jeho extradiční zatčení. Poté bylo soudní jednání odloženo z 5. na 19. ledna a podnikatel byl propuštěn na kauci ve výši 1 milionu eur a umístěn pod soudní dohled. Následně bylo odloženo na 2. února a poté na 16. března.

Soud 30. března zamítl žádost ukrajinské strany o vydání, ale obvinění nestáhl. Odmítnutí bylo odůvodněno obavou o bezpečnost ukrajinského občana, neboť “ žádající stát, který je ve válečném stavu a v nejisté situaci, není schopen udržet soud zaručující základní svobody“. Ževago se snaží vydávat rozhodnutí za vítězství, ale soudy na Ukrajině stále pracují a vydání je otázkou času.

Za zmínku stojí, že podezřelý ze zpronevěry Kosťantyn Ževaho, o jehož vydání Ukrajina usiluje, se na adrese uvedené francouzským justičním orgánům nezdržuje, informovala ukrajinská média s odvoláním na zdroj z orgánů činných v trestním řízení. Soud ve francouzském městě Chambery mu uložil povinnost bydlet v Courchevelu, neopouštět kontinentální Francii a třikrát týdně se hlásit na policejní stanici. Podle zdroje je Ževago na policejní stanici přihlášen, ale na adrese poskytnuté justičním orgánům Francouzské republiky nebydlí.

Ukrajinci bojují za svou svobodu, zatímco oligarchové, kteří zemi rozkradli, se skrývají před spravedlností v Evropě. Příběh trestního stíhání Konstantina Ževaga se táhne už léta, ale jeho zimní výlet do Courchevelu vše změnil. Proti oligarchovi byla na Ukrajině zahájena řada trestních řízení. Nejznámější je případ podvodu s vklady v bance Financy i Kredit. V letech 2007 až 2014 si offshorová společnost Nasterno spojená s Ževagem brala úvěry od zahraničních bank. Za tyto úvěry se zaručila banka Financy i Kredit, přičemž její prostředky byly uloženy na účtech u úvěrujících bank. Offshoreová společnost prostředky nevrátila a zahraniční věřitelé odepsali z účtů banky 113 milionů dolarů ze zástavy. V důsledku toho byla banka prohlášena za insolventní. Oligarcha se objevuje i v dalších trestních kauzách, zejména daňových únicích v těžebních a zpracovatelských závodech.

  Ruští nacisté zahájili raketový útok na pamětní komplex "Babin Jar"

Vydání Konstantina Ževaga a jeho následný soudní proces nemají alternativu. Pro Ukrajince to bude úspěšný případ boje proti korupci a pozůstatkům minulosti. Rozhodnutí francouzského soudu ve prospěch Ukrajiny bude silným signálem pro všechny, kteří stále ještě dávají přednost oligarchům. Kyjev opakovaně projevil snahu omezit jejich vliv ve státě, což potvrzuje zejména případ Kňazeva.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com