Radioaktivní výbuch na Ukrajině? Dana Drábová vysvětluje nejnovější lež z Ruska

Všechno to začalo v sobotu 13. května, když ruské drony dopadly na objekt u města Chmelnyckyj na západě Ukrajiny. 270tisícovou metropolí otřásla ohromná exploze a nad místem výbuchu se objevil mohutný oblak kouře. Ukrajinská strana tradičně příliš nekomentuje, co Rusové zasáhli, spokojila se s informací, že bombardovali kritickou infrastrukturu.

Proruské zdroje tvrdí, že byly zničeny zásoby západního střeliva s ochuzeným uranem a další vybavení za půl miliardy dolarů. Podle nich teď navíc lidem v oblasti hrozí obrovské nebezpečí. Stoupla tam prý totiž radiace! Jak ale upozorňuje předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, jde samozřejmě o naprostý nesmysl. Dezinformátoři zneužili miniaturní a přirozený výkyv radiačního pozadí k tomu, aby vyvolali paniku a chaos.

K zásahu města samozřejmě došlo. Celou kauzu podrobně rozebírá americký Newsweek. Podle ukrajinských úřadů bylo zraněno přes 20 lidí a Rusové poškodili také místní školu, nemocnici i obytné domy. Zkáze neunikl ani komplex zodpovědný za onu spektakulární explozi. Podle dostupných zpráv však šlo o starý muniční sklad, v němž ukrajinská armáda skladovala leteckou munici, některou dokonce až z roku 1949. Video sdílené na twitterovém účtu Spriter zachycující výbuch vidělo bezmála 7 milionů lidí. Záhy se začaly šířit informace o zvýšené radiaci.

Potíž byla v tom, že k výkyvu na měřicích přístrojích skutečně došlo, a to již dva dny před explozí. Jak uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii, šlo o běžný drobný výkyv, který navíc již v době výbuchu opět klesal. Tak to ostatně později popsala i Drábová.

„Všechno jsou běžné fluktuace v hodnotách přírodního pozadí,“ vysvětlovala trpělivě na svém twitterovém účtu s tím, že podobná výchylka je obvykle vyvolána vymytím dceřiných produktů radonu, které usedají na prachové částice v ovzduší, deštěm.

Ostatně stanice zmíněný výkyv sice poctivě zaznamenala, ale výbuch samotný na ni vliv mít nemohl. Vítr toho dne totiž foukal na opačnou stranu. Přes velké úsilí dezinformátorů tak paní Drábová nadále může své příspěvky popravdě uzavírat svou oblíbenou mantrou. „Radiační situace na Ukrajině zůstává normální.“

  Lídři zemí EU se shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com