Lavrov mluvil o hrozbě jaderných zbraní na Ukrajině, diplomaté řeč bojkotovali

irozhlas.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko se musí postavit nebezpečí, že se na Ukrajině objeví jaderné zbraně. V předem nahraném videoprojevu na Konferenci o odzbrojení v Ženevě také podle agentury TASS řekl, že je nepřijatelné, aby evropské země měly na svém území americké jaderné zbraně. Většina delegací na jednání při Lavrovově projevu na protest opustila sál, napsala agentura AFP.

Ukrajina podle Lavrova stále má sovětské jaderné technologie a Moskva prý musí „všemi prostředky“ zabránit tomu, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně.

Šéf ruské diplomacie podle novinářů mluvil k téměř prázdnému sálu, většina diplomatů jeho projev bojkotovala.

Na stejném fóru hovořil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který obvinil Rusko, že na Ukrajině spáchalo válečné zločiny. „Nic nemůže ospravedlnit ostřelování obytných budov, školek, sirotčinců, nemocnic, autobusů a sanitek, před ostřelováním prchají miliony lidí,“ řekl prostřednictvím videa Kuleba.

Lavrov v pondělí zrušil svou cestu do Ženevy kvůli sankcím EU, která po invazi na Ukrajinu uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Kromě Konference o odzbrojení měl Lavrov vystoupit na jednání Rady OSN pro lidská práva.

Autor: ČTK

  Ukrajinská protiofenziva podle Putina začala

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com