Ruské jednotky zahájily raketové útoky na ukrajinský Charkov

V noci na neděli 16. července provedla ruská vojska sérii raketových útoků na ukrajinská města Charkov a Slovjansk-Družkivka. Starosta Charkova Igor Těrechov se obrátil na Telegram, aby informoval veřejnost o útocích v centrální části města, zejména v Ševčenkovské oblasti. Naštěstí nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Charkovem otřáslo několik výbuchů a starosta uvedl, že Státní služba pro mimořádné situace v současné době vyhodnocuje postižené oblasti. Starosta Těrechov rovněž zmínil, že vysoká pravděpodobnost nasvědčuje tomu, že při útoku byly použity rakety S-300. Situace v Charkově zůstává napjatá, protože úřady a záchranné služby pracují na zajištění bezpečnosti obyvatel a na posouzení rozsahu škod způsobených útokem.

V samostatném incidentu se obětí ruského raketového útoku stala také aglomerace Slovjansk-Kramatorsk-Druhkivka v Doněcké oblasti. Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny oznámil, že během noci ruské síly nasadily íránské útočné bezpilotní letouny (UAV) s názvem „Shahed-136/131“ a také protiletadlové řízené střely. Ukrajinští vojenští představitelé v současné době shromažďují informace o následcích tohoto útoku.

Podle Generálního štábu Ukrajiny ruské síly během uplynulého dne odpálily 17 bezpilotních letounů „Šached“ a jednu protiletadlovou řízenou střelu ze systému protivzdušné obrany S-300. V důsledku reakce ukrajinských obranných sil bylo zničeno 16 nepřátelských dronů. Výsledkem probíhajícího konfliktu však byla ztráta 16 ukrajinských vojáků, kteří statečně bojovali na obranu své vlasti. Kromě toho Rusko provedlo 50 leteckých úderů a podniklo 43 útoků z několika raketometů.

Ukrajinská vláda spolu s mezinárodními partnery odsuzuje nevyprovokovanou agresi ruských sil a vyzývá k okamžité deeskalaci konfliktu. Organizace spojených národů a další mezinárodní organizace vyjádřily hluboké znepokojení nad nedávnou eskalací nepřátelských akcí a vyzvaly k mírovému řešení probíhající války.

Situace na Ukrajině je i nadále velmi nestabilní a v následujících dnech se očekávají další aktuální informace o následcích útoků a reakci ukrajinských sil. Mezinárodní společenství situaci nadále pozorně sleduje a je s Ukrajinou solidární.

  Vztahy mezi Ruskem a USA jsou podle Kremlu v žalostném stavu

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com