Pavlovi se zahraniční politikou radí Kolář, Schwarzenberg či Petříček

Prezidentu Petru Pavlovi budou se zahraniční politikou radit Petr Kolář, Karel Schwarzenberg nebo Michael Žantovský. Skupinu bude koordinovat ředitel zahraničního odboru hradní kanceláře Jaroslav Zajíček. Pavel se dnes poprvé s poradci sešel, řešili vztah ČR k Rusku a k Číně nebo koordinaci zahraniční politiky s vládou. ČTK to v tiskové zprávě sdělila Eva Hromádková z komunikačního týmu prezidenta.

Členy skupiny zahraničně-politických poradců jsou bývalí velvyslanci Petr Kolář a Michael Žantovský, někdejší ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Tomáš Petříček a komentátoři Jiří Pehe a Jan Macháček. Poradci se budou scházet podle potřeby a aktuálních témat, jejich působení ve skupině je neformální a neplacené, uvedla Hromádková.

„Od svých poradců očekávám především otevřenost, a to nejen v jejich názorech a postojích, ale i ve zpětné vazbě a kritice mých kroků, pokud s nimi nebudou souhlasit,“ řekl Pavel. Tématy prvního setkání byly vztah Česka k Rusku a k Číně, koordinace zahraniční politiky prezidenta s vládou i se zahraničními partnery nebo role prezidenta v posilování postavení Česka ve světě.

Podle prezidentovy mluvčí Markéty Řehákové se chce Pavel k tématu zahraniční politiky setkávat s osobnostmi z různých konců názorového spektra, aby měl možnost vytvořit si ucelený pohled na aktuální témata ovlivňující českou zahraniční politiku. Proto podle ní vznikla neformální skupina uznávaných odborníků, kteří mají s touto oblastí dlouhodobé zkušenosti.

Zajíček uvedl, že má skupina sloužit ke konzultacím aktuálních i koncepčních otázek, například o tom, jaké části světa by měl prezident v daném čase navštívit a jaká rizika nebo přínosy s tím souvisí. „Nadhled a zkušenosti skupiny odborníků pomůžou zahraničnímu odboru získat širší perspektivu,“ doplnil.

ČTK

  Krásné a významné gesto, respekt a hrdí Češi. Politici reagují na cestu Pavla a Čaputové do Kyjeva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com