Prezident Pavel přijel vlakem na návštěvu Rakouska, v Prátru se setkal s krajany

Prezident Petr Pavel zahájil dvoudenní návštěvu Rakouska setkáním s krajany ve známé restauraci Schweizerhaus ve vídeňském Prátru. V doprovodu českého velvyslance Jiřího Šitlera si vyslechl i vystoupení žákovského orchestru z českojazyčné školy Školského spolku Komenský, který mu zahrál třeba známou píseň Karla Hašlera Ta naše písnička česká.

Slavnostního uvítání se Pavlovi dostalo už po odpoledním příjezdu vlaku z Prahy na vídeňské hlavní nádraží. Na peróně lemovaly červený koberec příslušníci čestné stráže a osobně přišli českého prezidenta pozdravit šéf protokolu rakouského ministerstva zahraničí Maxmilian Hennig a zástupkyně rakouských drah ÖB Sabine Stocková.

V restauraci Schweizerhaus, jejíž provozovatelé mají české kořeny, s Pavlem povečeřel i bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Prezident pak starostovi Školského spolku Komenský Karlu Hanzlovi předal šek na devět milionů korun učený na provoz české školy a dětem mimo jiné připomněl, jak cenné je pro jejich budoucnost dvojjazyčné vzdělání.

Hlavní část oficiálního programu čeká českého prezidenta ve čtvrtek, kdy jej přijme rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Později jej čeká setkání s šéfem rakouského parlamentu a rakouskou ministryní obrany.

Když se po poledni Pavel vydával na návštěvu Rakouska, panoval na pražském Hlavním nádraží obvyklý ruch a nic nenasvědčovalo tomu, že do jednoho z pravidelných spojů se chystá nastoupit i hlava státu. Velmi civilně se k VIP cestujícímu na palubě stavěla i vlaková četa railjetu Vindobona: o cestě prezidenta drážní zaměstnanci předem věděli a jsou na ni připravení, řekli ČTK.

To, že prezidentovu cestu po kolejích do Vídně neprovázely žádné mimořádnosti, potvrdil i mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. „Žádné speciální opatření za České dráhy jsme nepřipravovali ani nepřipravujeme,“ sdělil. „Počet rezervovaných míst ve vlaku nikterak nevybočuje z normálu,“ doplnil.

Pravidelné cestující tak mohl překvapit jen fakt, že si nemohli rezervovat jízdenky do plně obsazeného vozu první třídy. Někteří také zaznamenali příchod prezidenta do vlaku přes vládní salonek ve Fantově budově Hlavního nádraží a přišli si ho na peron vyfotit.

  CVVM: Češi věří nejvíce Čaputové, naopak nejvyšší nedůvěru má Putin

Napilno pak měl během cesty i jídelní vůz, kde mělo shodou okolností právě dnes premiéru nové letní menu. Prezident tak mohl ochutnat pórkovou polévku, španělský ptáček s jasmínovou rýží nebo koláč s rybízem a rebarborou.

Prezident, kterého doprovází jeho manželka Eva, se do Česka vrátí ve čtvrtek večer, opět vlakem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com