Ukrajinský prezident vyzývá k jednotě proti ruské agresi a ekologickému terorismu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k vedoucím představitelům „bukurešťské devítky“ vyzval k jednotné frontě proti ruské agresi a odsoudil nedávné zničení Kachovské vodní elektrárny (MVE) jako akt ekologického terorismu. Prezident zdůraznil, že je třeba ukončit vnímání slabosti a nejistoty Evropy tváří v tvář ruskému revanšismu. Píše o tom oficiální kanál Vladimíra Zelenského na Telegramu.

Rusko si již více než rok udržuje kontrolu nad přehradou a celou vodní elektrárnou Kachovka. K ničivému výbuchu nedošlo v důsledku vnějšího ostřelování, ale v důsledku úmyslné akce ruských okupantů, kteří nastražili výbušniny. Incident způsobil značné škody na životním prostředí a stal se tak jednou z největších ekologických katastrof způsobených člověkem, které Evropa v posledních desetiletích zažila, uvedl Zelenskij.

Prezident Zelenskyj označil výbuch za úmyslný akt ekocidy, který svědčí o neúctě Ruska k životnímu prostředí a lidským životům. Označil ji za nejnebezpečnější formu terorismu a zdůraznil, že porážka Ruska bude mít zásadní význam pro bezpečnost regionu, Evropy a světa.

Prezident objasnil motivaci ruské agrese a vysvětlil, že se domnívá, že Evropa v reakci na ni projeví slabost. Zelenskyj zdůraznil, že slabost pouze podněcuje ruský revanšismus a povzbuzuje Moskvu k nastolení kontroly prostřednictvím teroru, katastrof, korupce a vydírání. Vyzval evropské země, aby odmítly jakékoli zdání dvojznačnosti a postavily se pevně proti ruské agresi.

Očekává se, že nadcházející summit NATO ve Vilniusu, který se bude konat v hlavním městě Litvy, se bude těmito otázkami přímo zabývat. Prezident Zelenskyj vyzval zúčastněné vedoucí představitele, aby zajistili, že každý krok a rozhodnutí přijaté během summitu posílí obranu Evropy proti ruskému teroru.

Cílem summitu je vytvořit jednotnou frontu spojenců NATO a posílit tak bezpečnostní perspektivy celého regionu. Vedoucí představitelé zemí bukurešťské devítky, tedy Bulharska, České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska a Slovenska, mají při dosahování tohoto cíle klíčovou úlohu.

  WHO podpořila vakcínu od AstraZeneca, přínosy převyšují rizika

Zelenskyj ve svém projevu zdůraznil naléhavost situace a význam jednoty v boji proti ruské agresi. Odsuzujíc ničivé akce Ruska a zdůrazňujíc potřebu silné obrany proti terorismu, ukrajinský prezident zdůraznil, že Evropa si již nemůže dovolit projevovat slabost nebo nejistotu tváří v tvář těmto hrozbám.

Summit NATO ve Vilniusu slibuje posílit odhodlání Evropy, zajistit bezpečnější budoucnost regionu a vyslat jasný signál, že ruská agrese nebude tolerována. Zatímco se vedoucí představitelé bukurešťské devítky scházejí, svět je sleduje a doufá v rozhodnou reakci, která zachová stabilitu Evropy a ochrání ji před dalšími akty agrese a ničením životního prostředí.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com