Hampl: Důchodový systém je beze změn neudržitelný pro budoucí důchodce

Současný důchodový systém je beze změn, které vláda předložila Sněmovně, v každém případě neudržitelný pro ty, kteří do důchodu půjdou v budoucnu. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl předseda Národní rozpočtové rady a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Mojmír Hampl. Všechny návrhy úpravy důchodového systému, které vláda předložila a předloží Sněmovně, jsou podle něj schopny vymazat z deficitu důchodového účtu po 30. letech tohoto století více než polovinu.

„Pokud se uskuteční všechny navržené změny, a poté politici nebudou řadu let do systému zasahovat, máme velkou šanci mít systém udržitelnější,“ uvedl Hampl. Systém by podle něj neměl být udržitelný jen pro stávající seniory, ale i ty budoucí. „Jestli si mám vybrat mezi ideálním a nerealizovatelným a kompromisem, který může projít, beru za všech okolností variantu číslo dvě,“ dodal k ambicióznosti návrhu.

Změny v systému budou postupné a průběžné, doplnila členka NERV Helena Horská. Přijímané změny podle ní míří na období, kdy se schodek důchodového účtu zvýší na pět procent hrubého domácího produktu, což je v současných cenách 350 miliard Kč, jež by v rozpočtu chyběly. Nyní činí schodek účtu zhruba 70 miliard Kč, tedy asi jedno procento HDP, připomněla. „Je absurdní, že máme schodky na důchodovém účtu v situaci, kdy nejsilnější populační ročníky jsou aktivní,“ dodal Hampl.

Bývalá zástupkyně ČR ve Světové bance Jana Matesová míní, že v návrzích nejde o ožebračování důchodců, jak to tvrdí opozice. Důchodci jsou podle ní ožebračováni inflací, která jim bere úspory. „Nikdy v historii solidárního důchodového systému nebyl tak vysoký poměr důchodů k průměrné mzdě, jako je dnes,“ podotkla. Dlouhodobě je podle ní neúnosné, aby poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě překračoval 40 procent. „Nyní je to 50 procent,“ poznamenala.

  Hejtmanka Pecková nebude na sněmu STAN kandidovat na místopředsedkyni

Změny, které přinesly letošní úpravy důchodů, jsou podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka pouze parametrické, řekl dnes v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. „Je to záplata, která má zabránit té vlně předčasných důchodů, která byla v minulém roce,“ dodal. Životní úroveň českých důchodců je podle něj například ve srovnání se Slovenskem dobrá. Poslanec za SPD Jan Síla dnes v pořadu uvedl, že hlavní příčinou deficitu důchodového účtu je inflace, kterou ale vláda neřeší efektivně, dodal.

Sněmovna dala v týdnu šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com