Rakouská exministryně zahraničí stane v čele ruského think-tanku

Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová, známá mimo jiné tím, že v roce 2018 tančila s Vladimirem Putinem na své svatbě, dnes představila nový think-tank při Petrohradské státní univerzitě, jehož se stane předsedkyní. Informovala o tom dnes agentura AFP.

„Tento univerzitní institut jsem právě představila s rektorem Nikolajem Kropačevem na Petrohradském ekonomickém fóru,“ řekla Kneisslová AFP. Centrum GORKI, což je zkratka pro „Geopolitickou observatoř klíčových otázek Ruska“, má podle brožury, kterou 58letá exministryně poskytla, přiblížit univerzitu diplomatickým kruhům.

Jeho cílem je také „pomáhat definovat politiku Ruské federace“ prizmatem Blízkého a Středního východu, na který byla Kneisslová před vstupem do politiky specialistkou.

Kneisslová se v roce 2018 se dostala na titulní stránky novin, když se promenádovala s ruskou hlavou státu. Pozvala také Putina na svou svatbu během rakouského předsednictví Rady Evropské unie. Média blízká Kremlu zveřejnila snímky, které obletěly svět, jak nevěsta tančí valčík s ruským prezidentem, kterého poctila hlubokou úklonou. „Nelituji toho, že jsem ho pozvala na valčík,“ řekla v květnovém rozhovoru pro BBC a dodala, že by to dnes udělala znovu.

Po odchodu z vlády se Kneisslová v roce 2021 stala členkou správní rady ruského ropného gigantu Rosněft. Funkci opustila po ruské invazi na Ukrajinu.

„Necítila jsem se nepříjemně,“ řekla Kneisslová a dodala, že se tak rozhodla poté, co Evropský parlament odhlasoval nezávaznou rezoluci, která hrozila sankcemi proti Evropanům sedícím ve správních radách velkých ruských společností. V rezoluci byla uvedena jako příklad zasahování Kremlu do dění v EU.

Kneisslová stála v čele rakouského ministerstva zahraničí od prosince 2017 do května 2019. Do funkce ji navrhla Svobodná strana Rakouska (FPÖ), kterou mnozí rakouští i mezinárodní pozorovatelé označovali za blízkou spojenkyni Kremlu.

  Ruský otec odsouzený za obrázek dcery byl prý zadržen v Minsku

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com