ČR podle Lipavského sleduje situaci v Rusku, varuje před cestou do země

Česká republika pozorně sleduje situaci v Rusku, sdělil ČTK ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). S ohledem na pokračující invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnostní situace v zemi dál platí varování před cestami do Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni.

Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin v pátek obvinil ruskou armádu z útoku na své muže a vyzval Rusy, aby se připojili k tisícům jeho bojovníků a zastavili „zlo, které páchá armádní velení“. Pohrozil pochodem na Moskvu, pokud za ním nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Ruské ministerstvo obrany označilo postup za ozbrojenou vzpouru.

„Situaci v Ruské federaci pozorně sledujeme. S ohledem na probíhající vojenskou invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnosti v zemi, zejména pro občany států EU a NATO, stále platí naše důrazné varování před cestami na území Ruské federace,“ uvedl Lipavský. Vzhledem k aktuální situaci může mít Česko na území Ruska jen omezené možnosti pomoci českým občanům v případě, že se dostanou do nesnází a budou potřebovat konzulární asistenci, doplnil.

Situaci glosoval později šéf diplomacie také na twitteru, kde napsal, že jeho letní dovolená na Krymu se přibližuje.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na twitteru uvedla, že je konečně jasné, čemu se v Rusku říká speciální operace. Rusko tak označuje svou vojenskou invazi na Ukrajinu. „Po šestnácti měsících války na Ukrajině vede válku Rusko s Ruskem. Nic překvapivého. Je to jejich tradice. Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů. Gratulujeme,“ napsala.

„Prigožinovi vadí Šojgu a Gerasimov. Ty chce svrhnout. O Putinovi mlčí. Takže jeho cílem je nahradit ty dva a z Putina si udělat otrockou loutku. Tři mušketýři po rusku: jeden proti všem, všichni proti jednomu. Ať bojují co nejdéle, do poslední kapky jejich krve,“ napsala senátorka občanských demokratů Miroslava Němcová.

  Pondělí bude velmi větrné a přinese sníh, varují meteorologové

Zástupci Francie, Německa, Polska a Británie: Dění v Rusku pozorně sledujeme

Francouzský prezident Emmanuel Macron, polský prezident Andrzej Duda, britský ministr zahraničí James Cleverly a německý kancléř Olaf Scholz podle agentur shodně uvedli, že dění v Rusku pozorně sledují. Paříž vyjádřila podporu Ukrajině, Londýn varoval před cestami do Ruska poté, co šéf Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenin Prigožin začal podnikat kroky, které ruské úřady a prezident označují za ozbrojenou vzpouru.

„V souvislosti se situací v Rusku jsme dnes ráno vedli konzultace s předsedou vlády, ministerstvem obrany a našimi spojenci. Průběh událostí za naší východní hranicí průběžně sledujeme,“ napsal na svém twitterovém profilu Duda.

„Prezident (Macron) situaci pozorně sleduje. Nadále se soustředíme na podporu Ukrajiny,“ uvedla podle AFP francouzská prezidentská kancelář.

Britské ministerstvo zahraničí varovalo před rizikem dalších nepokojů v Rusku a odrazovalo od cest do země. „Objevují se zprávy o vojenském napětí v Rostovské oblasti a riziku nepokojů napříč zemí. Navíc pro návrat do Británie letecky jsou jen omezené možnosti,“ uvedlo ministerstvo podle Reuters.

Mluvčí německé vlády řekl, že kancléř Schlolz situaci v Rusku „pozorně sleduje“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com