Ministerstvo zemědělství ode dneška povede Marek Výborný

Ministerstvo zemědělství ode dneška povede lidovec Marek Výborný. Resortu po stranickém kolegovi Zdeňku Nekulovi se ujme poté, co ho dnes dopoledne na Pražském hradě jmenuje prezident Petr Pavel. Nekula kritizovaný za nezvládnutou komunikaci kroků proti zvyšování cen potravin oznámil rezignaci před dvěma týdny. Zdůvodnil to nedostatkem podpory od vlastní strany. Jeho odchod kvitovala opozice. Nominaci někdejšího předsedy KDU-ČSL Výborného přivítal premiér Petr Fiala (ODS).

Od března, kdy Pavel vystřídal na Hradě prezidenta Miloše Zemana, je střídání na ministerstvu zemědělství čtvrtou změnou ve vládě. Den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval Pavel ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V květnu po rezignaci Vladimíra Balaše pověřil řízením ministerstva školství Mikuláše Beka, který do té doby zastával funkci ministra pro evropské záležitosti. Tím se poté stal Martin Dvořák (oba STAN).

Premiér Fiala má Výborného za zkušeného politika s morálním kreditem, pro vládu bude podle něj velkou posilou. Výborný se dosud věnoval hlavně školství, volebním zákonům či problematice oddlužení, v čele zemědělství se chce soustředit hlavně na zlepšení komunikace. Snažit se bude také o podporu zájmů zemědělců v Česku i v Evropské unii, zajištění potravinové bezpečnosti, o rozvoj ekologického zemědělství a lepší hospodaření s vodou. Výborný už dříve uvedl, že se chce v blízké době setkat se zástupci všech organizací spojených se zemědělstvím a potravinářstvím.

ČTK

  ČR musí podle Babiše jako motivaci připravit podmínky rozvolňování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com