Reuters: Ceny zboží spojeného s Wagnerovou skupinou po vzpouře prudce vzrostly

Ceny zboží se znakem ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny od její neúspěšné ozbrojené vzpoury z minulého týdne prudce vzrostly. Kupující na internetu zboží v recenzích dávají pět hvězdiček a vyjadřují žoldnéřům podporu, informovala dnes agentura Reuters.

Bojovníci Wagnerovy skupiny nejprve minulý týden obsadili Rostov na Donu a odtud se vydali směrem na Moskvu. Své tažení ale žoldnéři ještě týž den přerušili a stáhli se. Šéf skupiny Jevgenij Prigožin se nyní podle všeho nachází v Bělorusku a o dalším osudu skupiny se spekuluje.

Zdražování zboží spojeného s Wagnerovou skupinou je patrné z cen ruského internetového prodejce Wildberries. Nášivka s logem wagnerovců – lidskou lebkou na černo-červeném pozadí – stála v období mezi 25. a 29. června 525 rublů (131 korun), zatímco v týdnu od 18. do 25. června to bylo 294 rublů (73 korun).

„Vzhledem k situaci v zemi byl nákup spontánní,“ napsala Taťána, jedna z kupujících.

Cena černého trička s vyobrazením bojovníka Wagnerovy skupiny držícího housle vzrostly tento týden na 1650 rublů (411 korun) z původních 1236 rublů (308 korun).

V recenzi k vlajce wagnerovců na Wildberries se vyjádřil jeden kupující, Vladimir: „Soukromá vojenská společnost Wagner je nejlepší. Hodně štěstí, hoši. Vlajka je vynikající.“

Bojovníci Wagnerovy skupiny, která stála v čele řady ruských ofenzivních akcí na Ukrajině, byli v sobotu nadšeně oslavováni obyvateli Rostova na Donu, když toto jihoruské město načas ovládli. Prezident Vladimir Putin označil jejich počínání za „zradu“ a „ránu do zad“.

Lidé kupují předměty s emblémem skupiny také přes konkurenční prodejní platformu Ozon. „Velmi krásná a originální klíčenka,“ napsal jeden recenzent, který zakoupené zboží ohodnotil maximálním počtem pět hvězdiček. „Na památku všech, kteří v řadách Wagnera zemřeli,“ dodal.

Velký počet bojovníků žoldnéřské skupiny, včetně mnoha bývalých trestanců, kteří byli propuštěni na svobodu výměnou za službu na Ukrajině, zahynul na ukrajinském bojišti.

  Ve volbách v Rusku se opět čeká vítězství vládní strany

Společnosti Wildberries a Ozon se k prudkému nárůstu cen zboží spojeném s wagnerovci odmítly vyjádřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com