Reuters: Ceny zboží spojeného s Wagnerovou skupinou po vzpouře prudce vzrostly

Ceny zboží se znakem ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny od její neúspěšné ozbrojené vzpoury z minulého týdne prudce vzrostly. Kupující na internetu zboží v recenzích dávají pět hvězdiček a vyjadřují žoldnéřům podporu, informovala dnes agentura Reuters.

Bojovníci Wagnerovy skupiny nejprve minulý týden obsadili Rostov na Donu a odtud se vydali směrem na Moskvu. Své tažení ale žoldnéři ještě týž den přerušili a stáhli se. Šéf skupiny Jevgenij Prigožin se nyní podle všeho nachází v Bělorusku a o dalším osudu skupiny se spekuluje.

Zdražování zboží spojeného s Wagnerovou skupinou je patrné z cen ruského internetového prodejce Wildberries. Nášivka s logem wagnerovců – lidskou lebkou na černo-červeném pozadí – stála v období mezi 25. a 29. června 525 rublů (131 korun), zatímco v týdnu od 18. do 25. června to bylo 294 rublů (73 korun).

„Vzhledem k situaci v zemi byl nákup spontánní,“ napsala Taťána, jedna z kupujících.

Cena černého trička s vyobrazením bojovníka Wagnerovy skupiny držícího housle vzrostly tento týden na 1650 rublů (411 korun) z původních 1236 rublů (308 korun).

V recenzi k vlajce wagnerovců na Wildberries se vyjádřil jeden kupující, Vladimir: „Soukromá vojenská společnost Wagner je nejlepší. Hodně štěstí, hoši. Vlajka je vynikající.“

Bojovníci Wagnerovy skupiny, která stála v čele řady ruských ofenzivních akcí na Ukrajině, byli v sobotu nadšeně oslavováni obyvateli Rostova na Donu, když toto jihoruské město načas ovládli. Prezident Vladimir Putin označil jejich počínání za „zradu“ a „ránu do zad“.

Lidé kupují předměty s emblémem skupiny také přes konkurenční prodejní platformu Ozon. „Velmi krásná a originální klíčenka,“ napsal jeden recenzent, který zakoupené zboží ohodnotil maximálním počtem pět hvězdiček. „Na památku všech, kteří v řadách Wagnera zemřeli,“ dodal.

Velký počet bojovníků žoldnéřské skupiny, včetně mnoha bývalých trestanců, kteří byli propuštěni na svobodu výměnou za službu na Ukrajině, zahynul na ukrajinském bojišti.

  Při útoku na slovenské škole zemřeli dva lidé

Společnosti Wildberries a Ozon se k prudkému nárůstu cen zboží spojeném s wagnerovci odmítly vyjádřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com