Putinovi užiteční idioti. Britský list kritizuje evropské politiky

Za užitečné idioty označil britský list The Economist evropské politiky, kteří podle něj hrají do karet Kremlu a ohrožují budoucí pomoc napadené Ukrajině. Na „čestném seznamu“ se vedle maďarského premiéra Orbána objevil italský politik Matteo Salvini, který vede druhou nejsilnější stranu ve vládě, nebo žhavý slovenský kandidát na budoucího premiéra Robert Fico (SMER – sociální demokracie).

Náleží do různých politických uskupení na levém i pravém křídle politického spektra. Společné však mají mnohé. Shodují se na požadavku okamžitého míru na Ukrajině, byť za cenu územních ztrát, polemizují o rozsahu vojenské pomoci napadené zemi a ignorují ruské imperialistické záměry, píše britský list The Economist o prorusky orientovaných evropských politicích. Článek zaujal i ukrajinský web televize Kanal 24, který z něj cituje především jména politiků a států, jejichž aktivity podkopávají přímo či nepřímo ukrajinské válečné úsilí.

Mezi Putinovy pomyslné spojence řadí nejen Viktora Orbána v Maďarsku, ale také Francouzku Marine Le Penovou, která se již sedm měsíců po začátku plnohodnotného ruského útoku na Ukrajinu nechala slyšet v tom smyslu, že sankce nefungují, a jejíž hnutí mělo získat od bank kontrolovaných Ruskem úvěry ve výši devět milionů eur.

Na přetřes přišla i Itálie, jmenovitě šéf druhé nejsilnější vládní strany Liga Severu Matteo Salvini, který nesouhlasí s uvalováním sankcí a před invazí měl pro Putina jen slova chvály. Pozornosti neušla situace na Slovensku, kde pravděpodobně vyhraje strana Roberta Fica.

Článek kritizuje také politiku konkrétních evropských zemí, které hrají Putinovi do karet. V tomto smyslu je zmíněno Rakousko i Švýcarsko. Ani jedna ze zemí s poukazem na svou neutralitu neposkytuje Ukrajině vojenskou pomoc, Švýcarsko navíc blokuje reexport svých zbraní zakoupených jinými státy. Rakousko zase s Ruskem čile obchoduje. Zmiňovány jsou i státy, jako je Řecko, které pomáhají obcházet evropské sankce tím, že se podílejí na exportu ruské ropy, a další země, které umožňují sankcionovaným Rusům vyvádět peníze na Západ.

  Velitelem Wagnerovy skupiny se stal Prigožinův syn Pavel, píší ruská média

Proruské skupiny v Evropě mají mít mnoho společného. Spojují je obavy ze sílícího vlivu USA a NATO v Evropě. Mají pocit, že evropské země se staly rukojmími ve sporu Spojených států amerických s Ruskem či dokonce s Čínou, a často sdílejí i přesvědčení, že Ukrajina je umělý státní útvar, který právem náleží do sféry ruského vlivu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com