Kyjev a Budapešť chystají schůzku Zelenského s Orbánem, uvedl činitel

Kyjev a Budapešť pracují na organizaci schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Uvedl to dnes šéf kanceláře ukrajinské hlavy státu Andrij Jermak. Šlo by o první bilaterální schůzku obou lídrů od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Jermak uvedl, že o této věci hovořil s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem. „Pracujeme na organizaci setkání obou vedoucích představitelů v blízké budoucnosti,“ napsal Jermak na sociální síti X. Sdělil také, že tak činí v návaznosti na rozhovor mezi Zelenským a Orbánem.

Orbán minulý týden uvedl, že přijal Zelenského návrh na schůzku během jejich krátkého setkání na inauguraci argentinského prezidenta Javiera Mileie 10. prosince. Maďarský premiér současně upozornil, že nejprve je nutné stanovit, o čem se bude jednat.

Šlo by o první schůzku tohoto druhu od začátku ruské invaze v únoru loňského roku, připomněla agentura AP. Oba lídři se v uplynulých bezmála dvou letech setkávali pouze na mezinárodních fórech.

Vztahy mezi Zelenským a Orbánem jsou napjaté, protože Maďarsko opakovaně blokuje snahy Evropské unie o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině a odmítá také jakékoliv dodávky zbraní Ruskem napadenému sousedovi. Orbán se rovněž staví proti tomu, aby Ukrajina získala členství v Evropské unii a NATO. Je také jedním z mála lídrů zemí EU, kteří v době, kdy Ukrajina bojuje proti ruské agresi, nepřijeli na oficiální návštěvu do Kyjeva.

ČTK

  Demonstranti v Bejrútu vzali po výbuchu útokem vládní budovy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com